пʼятниця, 22 лютого 2008 14:05

"Греція ухвалить рішення по Косову після своєчасного обдумування ситуації"

Греція прийматиме рішення щодо Косово після своєчасного обдумування ситуації, заявив у грецькому парламенті у п"ятницю прем"єр-міністр країни Костас Караманліс.

"Що стосується питання про визнання нової ситуації, то Греція ухвалить рішення на наступному етапі. Греція вирішить після того, як глибоко вивчить всі процеси, всі їх аспекти і наслідки як для регіональної безпеки, так і для інтересів нашої країни", - сказав Караманліс, відповідаючи на депутатський запит, чи має намір Греція визнати незалежність Косова.

Караманліс повторив раніше оприлюднену позицію МЗС країни, згідно якої, Греція завжди виступає за вирішення проблем на основі діалогу. При цьому він визнав, що проголошення незалежності Косова створює нові умови в регіоні.

"Зараз головне - мир і стабільність, безпека і повага до прав сербів та інших національних груп, що проживають у Косові", - сказав Караманліс.

Він категорично відкинув можливість того, що прецедент Косова вплине на ситуацію на Кіпрі. Острів розділений турецьким військовим вторгненням у 1974 році, на його півночі існує невизнана Турецька республіка Північного Кіпру (ТРПК), тоді як південь контролює міжнародно визнана Республіка Кіпр.

"Ситуація у Косові не має абсолютно ніякого зв"язку з політичною проблемою Кіпру. На Кіпрі мало місце зовнішнє вторгнення і існує окупація територій Республіки Кіпр", - сказав Караманліс.

"Ми, греки, підтримуємо негайне відновлення переговорів з тим, щоб було знайдене функціональне і життєздатне рішення, засноване на резолюціях ООН і принципах ЄС. Ми хочемо, щоб Республіка Кіпр возз"єдналася, і всі її жителі отримали переваги вступу до європейської сім"ю, - і греки-кіпріоти, і турки-кіпріоти", - додав прем"єр-міністр.

Косово проголосило незалежність в односторонньому порядку 17 лютого поточного року. На північних територіях Кіпру самопроголошена держава ТРПК існує з 1983 року і не визнана жодною державою, окрім Туреччини, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «"Греція ухвалить рішення по Косову після своєчасного обдумування ситуації"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі