понеділок, 21 липня 2008 10:21

"Газпром" звинуватив Україну у відборі газу

"Газпром" звинуватив Україну у відборі газу
"Газпром" захотів від НАК "Нафтогаз України" припинити відбір російського газу понад об"єми, передбачені контрактами, повідомляє "Коммерсантъ-Украина". Як стало відомо виданню, Київ накопичував додаткові об"єми палива, щоб наступного року, у випадку якщо "Газпром" реалізує свою загрозу підняти ціну з 179,5 до 400 доларів за тисячу кубометрів, платити за газ менше. У комітеті Верховної Ради з ПЕК вважають, що Україна таким чином відреагувала на підготовку "Газпрому" до підвищення ціни і можливого протистояння - російська монополія вже почала накопичувати додаткові ресурси в європейських підземних сховищах газу.

В п"ятницю стало відомо, що 14 липня "Газпром" направив НАК "Нафтогаз Україні" факсограмму з вимогою понизити об"єми відбору газу на території України до рівня, передбаченого контрактом з RosukrenergoAG (трейдер "Газпрому" в Україні). Джерело "Комерсанта" повідомило, що за перший тиждень липня на території України осіло більше 1 мільярда кубометрів наднормативного газу. При цьому "Нафтогаз" не погоджує в повному об"ємі заявки Rosukrenergo на транзит до країн Західної Європи. У зв"язку з цим "Газпром" зажадав у "Нафтогаза" терміново оформити акти приймання газу за червень і підписати технічну угоду на 2008 рік. Керівник прес-служби НАК Валентин Землянський вчора не почав коментувати звинувачення "Газпрому", пообіцявши надати необхідні пояснення в понеділок, 21 липня.

Джерело "Комерсанта" в монополії розповіло, що відібраний наднормативний газ закачується в підземні сховища (ПХГ) України. "Нафтогаз" закачує в ПХГ газу більше, ніж необхідно Україні цього року, намагаючись підстрахуватися на випадок різкого підвищення цін на паливо з січня 2009 року і заплатити за нього по цінах цього року", - затверджує співбесідник видання.

До вечора 18 липня Україна, за даними "Газпрому", понизила об"єми відбору газу до обумовленого контрактом рівня і початку оформлення актів. Проте, проблема заборгованості "Нафтогаза" перед Rosukrenergo у розмірі 2 мільярдів доларів залишається невирішеною. Як пояснив прес-секретар швейцарської компанії Андрій Кнутов, сума боргу складається з простроченої заборгованості минулих років, неоплати російського газу в I кварталі і довга за центрально- і середньоазіатський природний газ, поставлений в II кварталі.

Із-за невирішеності цих питань представники Rosukrenergo не з"явилися в минулу п"ятницю на позачергові збори акціонерів ЗАТ "Укргаз-енерго", і воно було зірване. У "Нафтогазе" заявили, що "зірвавши збори не дозволяє розподілити прибуток "Укргаз-енерго" за 2006-2007 роки і утвердіть напрями роботи на 2008 рік, що завдає істотної шкоди розвитку ЗАТ і його акціонерам". У відповідь виконавчий директор Rosukrenergo Дмитро Глебко сказав, що "ставити питання про виплату дивідендів "Нафтогазу" до погашення НАК заборгованості перед "Укргаз-енерго" абсурдно", повідомляє Коммерсантъ-Украина.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" звинуватив Україну у відборі газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі