четвер, 30 серпня 2007 10:40

"Газпром" знову підвищить ціни для сусідів Росії

"Газпром" повідомив Литву про підвищення цін на газ в 2008 році на 40%. Ціни можуть скласти близько 280 доларів за тисячу кубометрів. Зараз газ до Литви поставляється по 190-200 доларів.

Прем"єр-міністр Литви Гедімінас Киркилас підтвердыв, що Росія має намір різко підвищити ціни на газ. Остаточна ціна на майбутній рік повинна бути узгоджена не пізніше за 31 жовтня.

Литва стала першою з країн колишнього СРСР, якій "Газпром" направив пропозиції по збільшенню цін на газ в 2008 році. Традиційно переговорна кампанія монополії в СНД йде важко, особливо з найбільшими споживачами - Україною і Білорусією.

2005-2006 років конфлікт навколо цін на газ для України привів до його короткочасного відключення і збою постачань до Європи. Минулого року сценарій ледь не повторився з Білорусією - сторони підписали угоду лише за декілька хвилин до настання 2007 року.

Прибалтиці, Білорусії і Україні ціни точно підвищать. Їх обговорення з Латвією і Естонією почнеться "найближчим часом".

З Білорусією це відбудеться не раніше жовтня. Переговори на Україні, яка зараз платить 130 доларів за тисячу кубометрів, "Газпром" зможе почати лише після того, як визначить закупівельні ціни на газ в Середній Азії. Білорусія наступного року отримуватиме російський газ по 125-150 доларів, але ціна газу для Білорусії визначатиметься в першу чергу не економічними, а політичними чинниками.

Якщо "Газпрому" вдасться зафіксувати обговорювані зараз ціни в експортних контрактах на 2008 рік, виручка монополії на ринках Прибалтики, України і Білорусії виросте з 10,5 млрд доларів до 12-14,7 млрд, повідомила газета Lietuvos, що виходила у Вільнюсі, rytas з посиланням на дані від компаній-імпортерів Lietuvos dujos і Dujotekana.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" знову підвищить ціни для сусідів Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі