понеділок, 25 червня 2007 14:44

"Газпром" відбирає у британців найкрупніше газове родовища в світі

Російсько-британська нафтова компанія ТНК-BP продає російському газовому монополістові "Газпром" свою участь в компанії "Русіа Петролеум", яка займається освоєнням Ковиктінського газового родовища в Східному Сибіру.

Ціна обговорюється: "Газпром" хоче заплатити 600 млн. євро, ТНК-ВР хоче отримати на 70 млн.евро більше. Приблизно стільки компанія і вклала в розробку цього проекту, але західні експерти оцінюють Ковиктінськоє газоконденсатне родовище в Іркутській області в 16 млрд. євро. Воно - найбільше в світі, по доведених запасах газу Ковикта (більше 2 трлн. кубічних метрів газу) рівна Канаді. Головний акціонер власника ліцензії на Ковикту, компанії "Русіа Петролеум", - TНК-BP (62,7%).

Втім, вибору у TНК-BP не залишилося. Російська влада погрожує відкликати ліцензію на тій підставі, що оператор не виконав план видобутку. Потім Путін сказав журналістам, що інвестори Ковикти "виснажили терпіння" уряду. А потім представили регулюючих органів дали зрозуміти, що входження в проект "Газпрому" зніме всі претензії.

Іноземні спостерігачі говорять про націоналізацію. Вони нагадують, що півроку тому по аналогічній схемі контроль над далекосхідним енергетичним проектом "Сахалін-2" перейшов від британсько-голландської Shell до того ж "Газпрому", повідомляє EuroNews.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" відбирає у британців найкрупніше газове родовища в світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі