пʼятниця, 14 вересня 2007 15:58

"Газпром" підвищить ціну на газ для України до $180

"Газпром" підвищить ціну на газ для України до $180

Російський газовий гігант "Газпром" у 2008 році підвищить вартість імпортного газу для України до 180 доларів за 1 тис кубометрів.

"Ціна може досягти і 270 доларів за 1 тис кубометрів, залежно від того, хто увійде до коаліції після виборів і вестиме переговори по газу", - зазначило джерело, обізнане про плани "Газпрому".

Він відзначив, що російські споживачі в 2008 р. чекають зростання вартості газу в межах 25%, згідно з інвестиційною програмою "Газпрому".

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко і голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін неодноразово заявляли про те, що імпортний газ для України подорожчає не більше ніж на 10%, до 143 доларів за 1 тис кубометрів.

У Мінпаливенерго пояснюють, що Україна зараз купує тільки газ середньоазійського походження. Основну частку в цих обсягах складає туркменське паливо, ціна якого за контрактом з "Газпромом" зафіксована на рівні 100 доларів за 1 тис кубометрів до 2009 р.

"Головне, що нам вдасться утримати ціну туркменського газу на рівні 100 доларів за 1 тис кубометрів. Це головне, тому що з 55 млрд кубометрів імпортного газу 40 млрд кубометрів цього року буде туркменський, а 15, що залишилися, - узбецький і казахстанський газ. Якщо ми утримаємо вартість туркменського газу, то утримаємо і казахстанський, і узбецький. У них не буде ніяких очікувань підвищення ціни", - заявив Бойко.

За його словами, формула ціни імпортного газу складається з його вартості на туркменському кордоні (100 доларів за тис кубометрів) і доставки цього палива до України (30 доларів за 1 тис кубометрів). Бойко також указує на те, що в українських ПХГ достатньо газу, щоб у разі необхідності забезпечити стабільність його постачань: "Запаси газу в українських підземних сховищах наближаються до позначки 30 млрд кубометрів - це майже половина річної потреби країни", повідомляє газета "Экономические известия" з посиланням на близьке до "Газпрому" джерело.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" підвищить ціну на газ для України до $180 ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі