пʼятниця, 28 грудня 2007 11:13

"Газпром" перехопив в України узбецький газ

"Газпром" перехопив в України узбецький газ
Спроби "Нафтогаза" закупити в обхід російського "Газпрому" узбецький газ прискорили переговори російської монополії з "Узбекнафтогазом".

Днями новий голова НАК "Нафтогаз України" Олег Дубина запропонував диверсифікувати постачання палива за рахунок покупки 7 млрд. кубометрів газу в Узбекистану

За інформацією джерел з "Нафтогазу" і Мінпаливенерго, у четвер вранці компанія зробила офіційну пропозицію узбецькому газовому оператору "Узбекнафтогаз".

Було запропоновано 170 дол. за тисячу кубометрів і на умовах постачання до кордону він міг би обходитися в 200 дол. за тисячу кубометрів.

"Це дорожче, ніж газ "RosUkrEnergo", але контракт усе одно був би вигідним, з огляду на те, що частину палива ми могли б реекспортувати", – сказав співрозмовник.

Однак, уже ввечері з"явилося повідомлення прес-служби російського "Газпрому" про те, що монополія законтрактувала усі вільні 7 млрд. кубометрів узбецького газу на 2008 рік.

Його ціну в монополії не повідомили, назвавши її "спів ставною з ціною в інших країнах регіону".

Як відомо, туркменський газ "Газпром" законтрактував за ціною 130 дол. за тисячу кубометрів на I півріччя і по 150 дол. на II півріччя, казахський газ буде купуватися по 150-180 дол. за тисячу кубометрів. Одержати коментар у "Узбекнафтогазу" у четвер не вдалося.

Примітно, що російська монополія вела переговори з Узбекистаном протягом останнього місяця. Однак змогла домовитися саме в той день, коли Україна зробила узбецькій стороні свою пропозицію.

Джерело в "Нафтогазі" вважає, що пропозиція "Нафтогаза" безперечно вплинуло на домовленості "Газпрому" з "Узбекнафтогазом".

"Але ми не втрачаємо надії все-таки домовитися з Ташкентом і перекупити цей газ хоча б на II півріччя. Адже змогла ж Росія перекупити законтрактований Україною на 2005-2006 роки туркменський газ, запропонувавши більш високу ціну", – сказав співрозмовник.

Директор газотрейдингової компанії "Об"єднана газова група" Данило Шевелєв назвав плани "Нафтогаза" реальними. З ним погодився гендиректор газотрейдингової компанії "Олгаз-інвест" Юрій Коровін:

"Україна у 2008 році повинна скоротити споживання природного газу на 3 млрд. кубометрів. Якщо цей газ експортувати в Європу, де ціна сягає 300 дол. за тисячу кубометрів, прибуток становитиме 300 млн. дол.".

"Відповідно, за рахунок неї можна буде покрити збитки від продажу дорожчого узбецького газу і навіть отримати прибуток", – додав він, пише Комерсант-Україна.

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" перехопив в України узбецький газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі