четвер, 02 вересня 2010 10:09

"Газпром" готовий дозволити "Нафтогазу" видобувати російський газ

"Газпром" готовий дозволити "Нафтогазу" видобувати російський газ

Москва згодна допустити Україну до видобутку газу на її території за умови створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом".

Про це в інтерв"ю одному з українських телеканалів заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко.

"З нашого боку є принципова позиція: ми хочемо, щоб була завантажена наша газотранспортна система. А з боку російських партнерів є пропозиція дати нам можливість працювати з їх видобувними активами. Так само, як вони зробили з німецькою компанією Wintershall", - сказав міністр, додавши, що остаточне рішення з даного питання ще не прийнято.

Тим часом, за інформацією Комерсанта - Україна, нашій країні пропонують не діючі, а неопрацьовані родовища. Видобуток газу на них не завжди під силу навіть таким гігантам, як ENI і Total, відзначають експерти.

Видобуток Україною газу на території Росії обговорюється як одна з умов створення спільного підприємства між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом". Українська сторона готова внести до нього газотранспортну систему і нафтогазове родовище площа Паласу на шельфі Чорного моря, а у відповідь розраховує отримати в Росії родовище, видобуток газу на якому вже складає 30 млрд кубометрів газу на рік.

У той же час, у прес-службі "Газпрому" коментувати слова Юрія Бойко відмовилися. Проте високопоставлене джерело видання в компанії пояснило, що в СП пропонується внести не розроблюване родовище, а лише право видобутку сировини на одній з великих площ. "Прибуток, який Україна отримає від транспортування газу, вона зможе інвестувати в розробку цього родовища. Якщо вона принесе результат, газ може бути проданий всередині Росії або експортований в Україну, і таким чином СП отримає додатковий прибуток, - говорить співрозмовник видання .- Про отримання готового родовища, де буде багато дешевого газу, мова не йде".

Джерело також нагадало, що СП "Ачімгаза" з Wintershall ("дочка" BASF) працює на Ачімскій ділянці Уренгойського родовища за таким же принципом. У той же час, собівартість газу, що добувається на 17-20% вище, ніж на інших родовищах Росії. оскільки видобуток ведеться з глибини 4-5 км (зазвичай вона не перевищує 1,5 км). Крім того, "Газпром" має контроль у СП - йому належить 51% акцій.

Раніше голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що компанія може продавати Україні газ за російськими цінами за умови створення СП "Нафтогазу" та "Газпрому".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" готовий дозволити "Нафтогазу" видобувати російський газ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі