середа, 11 червня 2008 18:06

"Дні українського кіно" в Парижі: 16 фільмів, відомі гості та проблеми кінематографа

У Парижі завершилися "Дні українського кіно" - перший в історії України фестиваль вітчизняного кіно за кордоном, який організували Українська кінофундація і МКФ Молодість.

В двох залах центрального кінотеатру La Filmotheque, що в Латинському кварталі Парижа відбулось 12 сеансів під час яких було презентовано 16 фільмів: 4 стрічки в програмі "Класика українського кіно", 6 повнометражних фільмів програми "Нове українське кіно" і 6 найбільш титулованих вітчизняних короткометражок.

Почесними гостями Днів українського кіно стали режисер Кіра Муратова і сценарист Євген Голубенко, які представляли фільм-відкриття фестивалю "Два в одному". В рамках програми "Класика вітчизняного кіно" була продемонстрована також дебютна картина Кіри Муратової "Короткі зустрічі", а в програмі короткометражок - її "Лялька", повідомляється в прес-релізі організаторів.

Ще одним почесним гостем став режисер Роман Балаян, який представляв свою стрічку 2004 року "Ніч світла", а в програмі "Класика" - кінодебют 70-х років "Бірюк". Нова робота Балаяна - "Райські птахи" буде представлена 21 червня в конкурсній програмі Московського міжнародного кінофестивалю.

Решта фільмів паризькій публіці представляв Любомир Госейко, відомий у Франції та світі історик українського кіно, Андрій Халпахчі, директор Української кінофундації і Максим Ільяшенко, генеральний директор МКФ "Молодість".

Дні українського кіно в Парижі розпочалися 3 червня прес-конференцією. Особливу цікавість медіа викликали проблеми молодого кінематографа, умови для зйомок і прокату кінопродукції, а також низка питань, пов"язаних з класикою українського кіно: ситуація з правами на фільми, стан фільмокопій кінокласики і можливості їх реставрації та показу цих фільмів у Франції.

Андрій Халпахчі підтвердив проведення переговорів про передачу Україні фільмів, які є класикою українського кіно і залишилися в загальнорадянських архівах у Росії.

Відразу після прес-конференції в урочистому залі Українського культурного центру розпочався прийом з нагоди відкриття Днів українського кіно в Парижі.

Гостями прийому стало більше 200 гостей, серед яких були зірки французького кіно, - Робер Оссейн, для якого Україна є історичною батьківщиною (мати актора народилася і виросла в Києві), друг фестивалю "Молодість" і великий актор, улюбленець Ларса Фон Трієра, Жан-Марк Барр, популярний комедійний актор Бернар Фарси (комісар Жобер у всіх чотирьох фільмах "Таксі"), музикант, композитор і керівник групи Space Дідьє Маруані. А також всесвітньо відомий дизайнер, "король шкіри" Жан-Клод Жітруа.

Довідка: Українська кінофундація була презентована минулого року в рамках Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість".

В рамках кіноринку в Каннах Українська кінофундація вперше відкрила у Віллаж Інтернасьйональ Український павільйон, а програма включала кінопокази семи повнометражних вітчизняних фільмів, проведення низки щоденних заходів-презентацій.

Однією з центральних подій фестивального нічного життя став прийом на честь українського кіно на набережній Круазетт в Каннах, урочисто відкритий за участі дружини Президента України і голови наглядової ради Міжнародного добродійного фонду "Україна 3000" пані Катериною Ющенко, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «"Дні українського кіно" в Парижі: 16 фільмів, відомі гості та проблеми кінематографа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі