пʼятниця, 03 жовтня 2008 13:33

"Дік Чейні - найнебезпечніший віце-президент в історії США"

Кандидат у віце-президенти США сенатор-демократ Джозеф Байден під час передвиборчих теледебатів з республіканським кандидатом у віце-президенти Сарою Пейлін, назвав Річарда Чейні "найнебезпечнішим віце-президентом, якого ми, можливо, мали в американській історії".

При цьому сенатор розкритикував ту позицію, яку Чейні зайняв відносно повноважень віце-президента США.

"Головна роль віце-президента США полягає в тому, щоб підтримувати президента США, давати йому або їй свої кращі поради, коли про це попросять", - заявив Байден.

За його словами "Чейні не розуміє, що роль віце-президента США визначає перша стаття конституції США - він працює у виконавчій гілці влади, він має це розуміти".

"Ідея про те, що він є частиною законодавчої гілки влади, є безглуздим уявленням, придуманим Чейні для того, щоб перебільшити владу єдиної керівної особи, і подивіться, куди це нас завело. Це дуже небезпечно", - підкреслив кандидат у віце-президенти США.

Байден виступив з такою заявою, коментуючи позицію Чейні про те, що за конституцією його посада відноситься до законодавчої гілки влади.

Помічники Чейні озвучили таку позицію після того, як низка громадських організацій США вимагали через суд, щоб апарат Чейні після того, як він залишить Білий дім, в обов"язковому порядку передав в Національний архів США все службове листування і всі секретні та інші документи, що проходили через віце-президента, на що апарат Чейні відповів відмовою.

Громадські організації хочуть вивчити ці документи, щоб з"ясувати роль Чейні в ухваленні ключових рішень адміністрації Джорджа Буша стосовно війни з тероризмом, початку війни в Іраку, енергетики та інших питань, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «"Дік Чейні - найнебезпечніший віце-президент в історії США"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі