середа, 23 січня 2008 08:31

"Дата незалежності Косова вже узгоджена із Заходом"

 Прем"єр-міністр Косова Хашим Тачі заявив, що дата проголошення незалежності Косова вже "узгоджена" з Вашингтоном і Брюсселем.

"Дата узгоджена і буде оголошена дуже скоро", - сказав Тачі  журналістом перед візитом до Брюсселя. "Це буде хорошим сюрпризом, який відбудеться найближчими днями", - додав колишній албанський польовий командир, вибраний 9 січня на пост прем"єр-міністра Косова.

У Брюсселі Тачі  планує зустрітися з верховним представником Європейського союзу (ЄС) з зовнішньої політики і безпеки Хав"єром Соланою і генеральним секретарем НАТО Яп де Хооп Схеффером.

Раніше у січні косовский прем"єр заявляв, що незалежність краю буде визнана Сполученими Штатами і Євросоюзом протягом чотирьох-п"яти тижнів. На думку спостерігачів, Тачі намагається таким чином вплинути на результати виборів президента Сербії.

За попередніми підсумками першого туру, що відбувся 20 січня, у  президентській гонці лідирує Томіслав Николіч, що представляє Радикальну партію Сербії. З невеликим відривом за ним йде його основний суперник – нинішній президент країни Борис Тадіч.

Николіч є прихильником тісного союзу з Росією і непримиренним супротивником відділення Косова, тоді як Тадіч, виступаючи за швидку інтеграцію Сербії в ЄС, в принципі допускає визнання незалежності краю. Раніше Євросоюз недвозначно вказав Белграду, що без рішення косовского питання на користь Приштини на членство в ЄС можна не розраховувати.

Доля президентських виборів у Сербії вирішиться у другому турі, який відбудеться 3 лютого.

Косовська автономія досягне  своєї мети і отримає статус незалежної держави у найближчому майбутньому, вважає глава міжнародної місії ООН у Косові (UNMIK) Йоахим Рюкер.

За даними сербських ЗМІ, проти проголошення незалежності Косова крім Росії у нинішньому складі Ради Безпеки  виступають Китай, В"єтнам, Індонезія і ПАР. Підтримують рішення про надання незалежності краю США, Велика Британія, Франція, Італія, Бельгія і Панама. Не визначилися з своєю позицією Лівія, Хорватія, Коста-Рика і Буркіна-Фасо, повідомляє РІА Новости

Зараз ви читаєте новину «"Дата незалежності Косова вже узгоджена із Заходом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі