четвер, 10 липня 2008 10:43

"Чорного трансплантолога" Зіса відпустили за 17 тис грн і він зник

Ворошилівський районний суд Донецька звільнив з-під варти під заставу громадянина Ізраїлю Міхаеля Зіса, обвинуваченого в незаконних операціях з пересадки людських органів. Зіс, якого безуспішно розшукують правоохоронці двох країн і Інтерпол, зник. Де зараз знаходиться Зіс, українські правоохоронці не знають.

Українська Феміда ще раз довела, що наша судова система є найгуманнішою в світі. По-перше, залогова ціна Міхаеля Зіса виявилася до неймовірності смішною - 17 тисяч гривень.

По-друге, на найвідомішого "чорного трансплантолога" не перший рік збираються надіти наручники правоохоронці Молдови та Ізраїлю. У цих країнах на Зіса "нарили" стільки компромату, що там його навряд чи б відпустили на свободу.

Є компромат на трансплантолога і в Україні. Як стверджують вітчизняні правоохоронці, Зіс, якого затримали на вимогу Інтерполу 12 жовтня минулого року в Донецьку, звинувачується в проведенні як мінімум двох десятків незаконних операцій з пересадкою органів на українській території.

Правда, суддя Ірина Бухтіярова запевняє, що в справі фігурували тільки два випадки, доказова база на яких не витримує ніякої критики. Крім того, переконливими обставинами звільнення Зіса під підписку про невиїзд для суду стали "наявність у підсудного неповнолітньої дитини в Ізраїлі" і те, що Зіс був "раніше не судимий, має тимчасове місце проживання" (знімав квартиру в Донецьку.).

З доводами суду явно не погодилася міліція. За даними департаменту по боротьбі з торгівлею людьми МВС України, мотивування "шите білими нитками". Зіс всього лише за один рік, який передував затриманню, провів у Донецькому центрі трансплантології нирки 17 операцій з пересадки органів.

При цьому донорами були араби, завербовані в Ізраїлі. За операцію кожен реципієнт (який прибув також із Землі Обітованої) викладав від 120 до 135 тисяч доларів.

В Україні Зіс обвинувачується за частиною 2 статті 149 КК ("торгівля людьми"), і загрожує йому до 12 років позбавлення волі. Незадовго перед затриманням Зіс знайшов двох громадян - жителя Донецької області і жителя російської Карелії, доведених до відчаю убогістю, яким пообіцяв по 10 тисяч доларів за нирку.

Раніше Зіс заробляв чорними операціями в Молдові. А судова система Ізраїлю взагалі позбавила свого громадянина лікарської ліцензії і звинуватила його в особливо тяжких злочинах, які підпадають відразу під сім статей Кримінального кодексу. У справі фігурують і жертви "чорного доктора", у тому числі і людина, яка загинула відразу ж після видалення нирки.

До Донецька Зіс намагався проводити операції в Інституті ім. Шалімова в Києві. Але там розсудливо вирішили відмовитися від такої співпраці. Чому "чорний трансплантолог" осів у Донецьку, не загадка для заслуженого лікаря України Олександра Братанова.

За його словами, "пересадка людських органів - не менш привабливий бізнес, ніж наркотики і зброя". Братанов стверджує, що у Зіса знайшлися впливові покровителі.

"Донецький центр трансплантології нирки не є самостійною медичною структурою, - заявив Братанов. - Ця клініка входить в обласне клінічне територіально-медичне об"єднання. Воно поглинуло чотири державних медичні установи, перетворилося на загадкову комунальну структуру".

Зараз прокуратура Донецької області проводить перевірку законності рішення суду про звільнення Зіса, тим більше, під таку сміхотворну заставу. Інтерпол вже виразив обурення з приводу його звільнення.

Незадовго після звільнення з"явилася інформація, що "чорного трансплантолога" вже немає в Україні. Анонімне джерело в Донецькій прокуратурі переконане, що причина такого поблажливого рішення суду - банальний хабар.

Як відомо, в міжнародній практиці нелегальна пересадка органів вважається одним з тяжких злочинів, і підозрювані в ній в більшості країн не можуть розраховувати на звільнення під заставу.

Слід також зазначити, що ізраїльські "різники" займають одне з лідируючих місць на світовому чорному ринку органів для трансплантації. Зокрема, вони були учасниками ряду скандалів в Латинській Америці, де жертвами "мисливців за органами" ставали місцеві діти.

Нагадаємо, що в грудні минулого року міліція відмовилися виконувати рішення суду про звільнення Зіса з-під варти. Колегія Апеляційного суду Донецька тоді скасувала рішення колег - служителів районної Феміди, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «"Чорного трансплантолога" Зіса відпустили за 17 тис грн і він зник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі