середа, 13 жовтня 2010 10:05

"Букера" присудили за гумористичний роман

"Букера" присудили за гумористичний роман

Британський письменник Говард Джейкобсон оголошений лауреатом британської Букерівської премії за 2010 рік - однієї з найбільш престижних премій в сфері літератури.

Журі більшістю голосів віддало перевагу його роману "Питання Фінклера" (або "Проблема Фінклера"). Церемонія вручення премії відбулася в Гілдхоллі, ратуші лондонського Сіті.

Роман оповідає про двох шкільних товаришів - Джуліана Треслова і Сема Філкнера, та їхнього вчителя Лібора Севіка, які збираються одного разу ввечері разом і згадують минуле. Двоє - вдівці, одному з жінками хронічно не щастить. Цього вечора з Джуліаном трапляється подія, що повністю міняє його ставлення до життя.

Цей твір насичений гумором і смутком, роман світлий і одночасно майже трагічний. Так охарактеризував книгу голова журі, поет Ендрю Моушн. За його словами, рішення про присудження нагороди Джейкобсону далося "суддівській бригаді" у складі п'яти осіб нелегко, і йому передували тривалі й "інтенсивні дебати", але у результаті трьома голосами проти двох перевага все ж таки була віддана "Питанню Фінклера".

"Це чудова книга: дуже забавна, але в той же час і дуже розумна, дуже сумна і дуже тонка, - сказав Моушн. - Вона така, якою і повинна бути, і навіть набагато краща. Вона повністю заслуговує на те, аби стати володарем цього великого призу. Ця книга - дуже ясна, все в ній чітко підігнано і добре працює".

Сам автор згоден з вираженою Моушном оцінкою своєї книги.

"Я думаю, що вона розповідає про людські втрати, - сказав він. - Я хотів змусити читачів сміятися і одночасно плакати".

Перемога Джейкобсона стала досить несподіваною. Фаворитом букмекерів до останнього моменту залишався письменник і художник Том МакКарті з експериментальним романом "С".

Також очікуваною була перемога двічі лауреата "Букера", австралійця Пітера Кері та його книги "Папуга і Олів'є в Америці".

Окрім них суперниками Джейкобсона в "короткому списку" номінантів були: Ема Донохью (Ірландія) - "Кімната", Деймон Гелгут (ПАР) - "В дивній кімнаті", Андреа Леві (Велика Британія) - "Довга пісня". Всього ж члени журі переглянули 138 літературних творів, що претендували цього року на отримання "Букера".

Джейкобсон - письменник і телеведучий - народився в 1942 році в Манчестері. Він закінчив Кембриджський університет, якийсь час читав лекції в Університеті Сіднея, проте потім повернувся викладачем до Кембриджа. Він двічі, в 2002 і 2006 роках, потрапляв в "довгий список" номінантів на отримання "Букера". Як письменник Джейкобсон найбільш відомий гумористичними історіями про британських євреїв.

Букерівська премія регулярно присуджується з 1969 року, хоча офіційно вона була заснована англійською компанією "Букер" в 1971 році. Премія відзначає кращий роман, опублікований британськими видавництвами, і вручається авторам, які живуть в країнах Співдружності або в Ірландії.

Розмір премії складає 50 тисяч фунтів стерлінгів (близько 80 тисяч доларів). Переможцю практично гарантований інтерес читачів до його творів по всьому світу.

Письменники, котрі увійшли до "короткого списку" номінантів, також нагороджуються заохочувальними преміями у розмірі 2,5 тисяч фунтів.

У 2009 році Букера отримала англійська письменниця Хіларі Ментел за історичний роман "Вулф Хол" про Томаса Кромвеля.

NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «"Букера" присудили за гумористичний роман». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі