четвер, 06 грудня 2007 20:36

"Американська база ПРО Польщі непотрібна через низку причин"

Американська база протиракетної оборони (ПРО) Польщі не потрібна, заявив в інтерв"ю екс-прем"єр Польщі і лідер партії "Польська лівиця" Лєшек Міллер.

"Я особисто вважаю, що база ПРО США Польщі не потрібна. По-перше, тому, що наша безпека гарантована НАТО. І нова американська база не збільшує нашу безпеку. По-друге, це буде абсолютно нова ситуація для Польщі. Адже не йдеться про направлення польських військ до Іраку або Афганістану, тільки про згоду на розміщення іноземної бази на нашій території і розміщення іноземних військ. По-третє, невідомо, як до розміщення ПРО в Польщі відноситиметься нова американська влада - я маю на увазі майбутнього нового президента США", - аргументував свою позицію Міллер.

На його думку, Польща не повинна поспішати (з рішенням питання по ПРО).

Колишній прем"єр Польщі вважає, що Варшава не повинна проводити переговори тільки із Сполученими Штатами. "Потрібно вести консультації з НАТО, з Європейським Союзом і, природно, з Росією. З Москвою повинні розмовляти і самі американці", - говорить Міллер.

Він вважає, що розміщення бази ПРО США на польській території "приведе до зростання нерозуміння, неприязні і ворожості з боку Росії". "Це були б негативні наслідки для Польщі", - відзначає екс-прем"єр.

"І, одночасно, поляки дивилися б по телевізору, як президент Росії з президентом США радісно один одного поплескували по плечу", - додав польський політик.

Лєшек Міллер був прем"єр-міністром Польщі з жовтня 2001-го по травень 2004-го року. Будучи лідером Союзу демократичних лівих сил (SLD), привів свою партію до блискучої перемоги на парламентських виборах 2001 року.

За блок SLD-UP тоді проголосували 41% виборців. На другому місці була ліберальна "Громадянська платформа" (PO) з 12% голосів. Після відходу зі всіх офіційних постів Міллер залишається одним з найвпливовіших політиків в країні, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"Американська база ПРО Польщі непотрібна через низку причин"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі