пʼятниця, 04 травня 2007 20:47

"Ядерну рекламу" Ірану надрукували західні газети

Провідні західні видання розмістили на своїх сторінках рекламні оголошення, які запрошують всіх охочіхузяти участь у тендері на будівництво двох атомних реакторів у провінції Бушер. Як повідомляє газета the Jerusalem Post, оголошення опублікували 20 квітня в газеті The International Herald Tribune і 25 квітня в газеті The Financial Times.

Крім того, його включили до ізраїльського випуску The InternationalHerald Tribune, поширюваного разом з англомовною версією газети Haaretz.

У тексті оголошення, опублікованому від імені Nuclear PowerProduction andDevelopment Companyof Iran, міститься запрошення до участі в тендері на проектування, постачання устаткування, будівництво і виробництво пусконалагоджувальних робіт. Йдеться про два об"єкти ядерної енергетики передбачуваною потужністю 1000–1600 мегават кожний, оснащені ядерним реактором на легкій воді третього покоління, які будуть розміщені в провінції Бушер.

Всі учасники тендеру отримають комплект документації після переказу 15 тисяч євро на вказаний у оголошенні рахунок у AustriaBank-Creditanstalt. Заявки і гарантійне доручення на 20 мільйонів євро повинні бути направлені до 2 травня в представництво іранської компанії у Відні або до 8 травня в її штаб-квартиру в Тегерані.

Наприкінці березня Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, в якій Ірану відводилося 60 днів на те, щоб припинити роботи в ядерній галузі. Услід за цим Іран оголосив, що він приступив до збагачення урану "в промислових масштабах" і пообіцяв довести кількість центрифуг до 50 тисяч.

Про намір побудувати ще два ядерні енергетичні об"єкти Іран заявив 15 квітня. Обидва об"єкти планують звести в районі Бушера, де зараз фахівці російської компанії "Атомбудекспорт" закінчують будівництво першої іранської АЕС. З початку 2007 року у Росії і Ірану виникли фінансові розбіжності з приводу оплати робіт російських фахівців. Через це пуск станції, спочатку запланований на вересень 2007 року, був відкладений щонайменше на два місяці.

За оцінками іранської влади, будівництво кожного нового об"єкту обійдеться в 1,7 мільярда доларів і займе до 11 років. Переможця тендеру Іран планує визначити в серпні 2007 року.

Тим часом, згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН, до Ірану заборонили постачання продукції та технологій, пов"язаних з процесом збагачення урану або отримання важкої води.

Представник The InternationalHerald Tribune, яка опублікувала оголошення про тендер, пояснив, що газета не порушила духу резолюції ООН, а реклама є складовою частиною концепції вільної преси, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «"Ядерну рекламу" Ірану надрукували західні газети». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі