пʼятниця, 30 листопада 2007 09:22

Путін законно відмовився від ДЗЗСЄ

Президент Росії Володимир Путін підписав Федеральний закон "Про призупинення Російською Федерацією дії Договору про звичайні збройні сили в Європі" (ДЗЗСЄ), повідомляє прес-служба глави Російської держави. Згідно документу, призупиняється дія ДЗЗСЄ, підписаного в Парижі 19 листопада 1990 року. Прийнятий закон набуває сили з дня його офіційної публікації. Наголошується, що рішення про відновлення РФ дії договору також може бути ухвалене президентом країни.

Призупинення участі в ДЗЗСЄ означає тимчасове припинення надання РФ інформації, прийому і проведення інспекцій. Водночас Росія в цей період не буде пов"язана і будь-якими лімітами на звичайні озброєння.

Ще до підписання указу Путін заявляв, що випробування в Росії нових ракет, а також призупинення членства в ДЗЗСЄ – це відповідь на необґрунтовані дії партнерів РФ, зокрема США, із розгортання елементів системи протиракетної оборони в Європі.

Тепер реальні кількісні характеристики російського озброєння залежатимуть від еволюції військово-політичної ситуації і від готовності інших держав-учасників ДЗЗСЄ проявляти адекватну стриманість.

Однією з причин російського мораторію на ДЗЗСЄ став той факт, що країни–члени НАТО затягують ратифікацію угоди про адаптацію ДЗЗСЄ, яка була підписана в Стамбулі в 1999 році і ратифікована Росією в 2004 році. На даний час угоду про адаптацію ДЗЗСЄ ратифікували лише чотири країни – Білорусь, Україна, Казахстан і Росія, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Путін законно відмовився від ДЗЗСЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі