четвер, 22 березня 2007 11:17

Путін заборонив чиновникам і ЗМІ вживати слова "долар" і "євро"

Президент Росії Володимир Путін підписав указ, який наказує чиновникам у публічних виступах утримуватися від позначення вартості товарів і послуг в іноземній валюті. Чиновникам не можна оцінювати вартість товарів і послуг, а також бюджетні показники всіх рівнів і на сторінках ЗМІ. Ціни на товари і послуги потрібно називати тільки в рублях. Еквівалент в доларах або євро можна вказувати лише в дужках.

Втім, чиновникам дозволили публічно оцінювати що-небудь у випадках, коли це необхідно для точної передачі відомостей, що передбачено російським законодавством, міжнародними договорами і звичаями ділового обороту.

Подібне президентське регулювання передбачене прийнятим 21 березня Держдумою в третьому читанні законом про вказування цін винятково в рублях. Поки невідомо, які санкції передбачені за порушення президентського розпорядження.

Ранні версії законопроекту передбачали за безпідставне вживання в мові й документах назв іноземної валюти чиновниками, депутатами, сенаторами й журналістами попередження, а також штрафи. До третього, остаточного читання змінений документ припускав, що відповідні заборони повинні з"явитися не у федеральному законі, а в підзаконних актах – парламентському регламенті й указах президента.

Увести заборону на вживання держслужбовцями оцінок в іноземній валюті, а також умовних одиницях з метою підвищення престижу на міжнародній арені в квітні 2006 року запропонував спікерові Держдуми Борису Гризлову академік Євгеній Веліхов. Потім група депутатів унесла відповідний законопроект до парламенту, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Путін заборонив чиновникам і ЗМІ вживати слова "долар" і "євро"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі