вівторок, 18 грудня 2007 18:50

Путін розкритикував Ющенка за мову і церкву

Президент Росії Володимир Путін заявляє про істотні розбіжності в двосторонніх відносинах між двома країнами, які, на його думку, виникли через позицію України.

Про це йдеться в посланні Путіна до президента Віктора Ющенка, оприлюдненому на офіційному сайті президента Росії.

На думку Путіна, "істотні розбіжності" між двома країнами виникли у сфері гуманітарної політики, зокрема у темі спільного історичного минулого.

"Причому "ініціатива" виходить не з Москви. Йдеться, насамперед, про своєрідне трактування українською стороною подій нашої спільної історії, героїзацію військових злочинців, які співпрацювали з нацистами, розв`язану в низці регіонів України "війну" з історичними пам`ятками і похованнями радянських воїнів-визволителів, дискримінацію російської мови, що посилюється, діяльність, спрямовану на розкол Української православної церкви", - пише Путін.

"Ці недружні кроки вже затьмарюють атмосферу відносин між нашими державами. Більше того, вони можуть завдати серйозної шкоди двосторонній співпраці на різних напрямках", - йдеться в документі.

Водночас Путін вважає, що немає підстав для хвилювання, раніше висловлених Ющенком щодо стану справ у Бібліотеці української літератури в Москві.

"Хочу зазначити, що уряд Москви створив, по суті, зразковий заклад культури, котрий повною мірою відповідає культурним, освітнім та інформаційним запитам українців, які проживають у російській столиці...", - зазначає він.

При цьому Путін підкреслює, що Бібліотека має бути орієнтована "виключно на культурологічну діяльність і працювати на благо зміцнення атмосфери довіри між народами Росії та України".

"Сподіваємося, що й українська сторона, в свою чергу, проявить належну увагу до закладів російської культури в Україні. Нас, зокрема, дуже турбує доля Російського культурного центру у Львові, що став об`єктом регулярних нападів з боку націоналістів. Причому, жоден з численних актів вандалізму щодо цього центру так і не був розкритий місцевими правоохоронними органами", - пише президент Росії.

"Упевнений, що Ваша зацікавлена участь у цьому питанні допоможе нормалізувати ситуацію навколо російської общини у Львові, що, безперечно, сприятиме зміцненню взаєморозуміння між нашими країнами", - підкреслив Путін. Українська правда.

Зараз ви читаєте новину «Путін розкритикував Ющенка за мову і церкву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

27

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі