вівторок, 09 жовтня 2007 09:51

Путін і Зубков поміняються місцями, вважають фінансові аналітики

Із вірогідністю 65% на президентські вибори 2008 року піде нинішній прем"єр-міністр Віктор Зубков, а нинішній президент Володимир Путін стане прем"єр-міністром при президентові Зубкові, вважає аналітик інвестиційного банку ING Wholesale Тетяна Орлова. На думку Орлової, ситуація кардинально змінилася після з"їзду "Єдиної Росії" і заяви президента, що він не виключає можливості після виборів зайняти пост голови уряду. Другим за вірогідністю (20%) є варіант, коли президентом стане один із колишніх кандидатів у наступники (перші віце-прем"єри Дмитро Медведєв або Сергій Іванов; до кандидатів в наступники аналітик зараховує і нового міністра регіонального розвитку Дмитра Козака), а прем"єр-міністром при ньому залишається Зубков.

Маловірогідний (5%) варіант, коли при одному з цих трьох "потенційних наступників" прем"єр-міністром залишається не Зубков, а Путін. Виходить, що Путін з набагато меншою вірогідністю підкорятиметься кому-небудь із своїх нинішніх підлеглих, окрім Зубкова. Ще менш ймовірно (3%), що прем"єр-міністром стане Путін, а президентом – невідома поки що людина. Вірогідніше за це (7%) варіант, при якому президентом стане Зубков, а в прем"єр-міністри просуне невідомого публіці діяча. Тим самим Путін віддалиться від формальної влади, що полегшить йому перевибори в 2012 році, вважає Орлова.

Схема "Зубков – президент, Путін – прем"єр" сприятливо впливає на ринки вже хоча б через свою визначеність, вважає Орлова і не вбачає формування двох центрів сили. Домінування Путіна очевидне і той зможе зберегти його, навіть ставши формально не першою, а другою особою в державі. У віддаленому ж майбутньому сильний прем"єр-міністр Путін поверне Росію у бік парламентсько-президентської республіки, що нагадуватиме українську конституційну реформу. Політична стабільність, на думку Орлової, у такому разі може ослабнути, але як це позначиться на економіці, загадувати ще зарано.

Начальник аналітичного відділу ING Insurance Станіслав Пономаренко вважає найбільш вірогідним "рокировочку" Путіна із Зубковим, оскільки цей варіант – найнижчий ризик дестабілізації і виникнення альтернативних центрів влади. Головний стратег "Ренесанс капіталу" Роланд Неш йде навіть далі і виключає ситуацію двовладдя, стверджуючи, що Путін залишиться людиною N 1, який би формальний пост він не обіймав. Отже пост прем"єр-міністра при президентові Зубкові – це далеко не єдиний сценарій розвитку подій, вважає Неш.

Аналітик "Альфа-банка" Ерік Делой вважає, що ринки відреагують на конструкцію "ЗубковПутін" позитивно, тому що "їм подобається путінська стабільність". Деякі інвестори хотіли б появи в майбутньому інших центрів сили, оскільки їх турбує відсутність розділення властей і те, що "все вирішує одна людина". Але "взагалі-то ворожити про майбутню конфігурацію безглуздо", вважає Делой, тому що, на його думку, "навіть у Кремлі майже ніхто не знає, якою вона буде".

Із версією про Зубкова-президента і Путіна-прем"єра згоден і представник Банку Москви Кирило Тремасов. Такий розклад інвестори знову ж таки вважають оптимальним для ринків. Тим часом стабільністю ринку зацікавився і сам Путін, який розмовляв на цю тему з віце-прем"єром, міністром фінансів Олексієм Кудріним, повідомляє NEWSru.

 

Зараз ви читаєте новину «Путін і Зубков поміняються місцями, вважають фінансові аналітики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі