вівторок, 13 листопада 2007 11:02

Путін дав вищу російську нагороду одному з найзначущих шпигунів XX століття (ФОТО)

 
Історики стверджують, що Георгія Коваль, який в 2006 році помер у Москві й ім"я якого лише недавно стало надбанням гласності, був одним із найзначущих шпигунів XX століття. 2 листопада Кремль здивував західних учених, оголосивши, що Володимир Путін посмертно привласнив вищу російську нагороду радянському агентові, який зумів стати членом команди Манхеттенського проекту створення атомної бомби, пише The New York Times.

У заяві адміністрації доктора Коваля, що працював під псевдо "Дельмар", назвали єдиним радянським розвідником, який зумів проникнути на секретні об"єкти проекту. Його робота, йшлося в заяві, дала можливість Радянському Союзу прискорити створення власної атомної бомби.

Видання відзначає, що американська розвідка знає про його зраду як мінімум з початку 1950-х років, коли слідчі допитали його колег-учених і узяли з них підписку про нерозголошування.

Успіх цього шпигуна був обумовлений незвичайною історією міграції сім"ї з Росії в Айову і назад. Це стало причиною його прихильності ідеям комунізму, зневажливого ставлення до американських засад і відсутності іноземного акценту.

За минулі роки вчені й федеральні агенти виявили півдюжини тих, хто намагався проникнути в проект, працюючи на СРСР, особливо в Лос-Аламосі, Нью-Мексіко. Практично ніхто з них не проходив серйозної підготовки. Доктор Коваль був добре підготовленим шпигуном - у нього єдиного був допуск до американських атомних підприємств.

Експерти з атомної енергії відзначають, що секрети виробництва атомної бомби можуть бути набагато важливішими за секрет її розробки. Бомба була виготовлена в Лос-Аламосі, а ось її складові та паливо для неї виготовлялися на засекречених заводах в Оук-Рідж, Теннесі і в Дейтоне, Огайо – саме туди Коваль заходив як представник збройних сил із широкими повноваженнями і владою.

Доктор Крейміш, що працював з Ковалем в Оук-Рідж, відзначає: "У нього був допуск до всього. У нього був власний джип. Мало у кого з нас був власний джип. А він був розумний. Справжній шпигун ГРУ". Цей статус, додав він, робить Коваля унікальною людиною в історії атомного шпигунства. З думкою Крейміша згодні й історики.

Біографія великого шпигуна

Жорж Коваль народився в 1913 році у Ебрехема і Етель Коваль в Су-Ситі, штат Айова. У 1932 році під час Великої депресії його сім"я емігрувала до Біробіджану. Генрі Сребрник, канадський історик з Університету Острова принца Едуарда, що вивчає історію Ковалів для проекту про американських єврейських комуністів, говорить, що сім"я належала до організації ICOR. Цим ідишським акронімом називалася Асоціація єврейської колонізації в Радянському Союзі. Він додав, що батько Коваля служив у її відділенні в Су-Ситі секретарем.

До 1934 року Коваль був у Москві і навчався в Інституті Менделєєва. Закінчивши інститут з відзнакою, він був завербований ГРУ, яке, після навчання Коваля, направило його до США майже на 10 років, з 1940 по 1948 рік, для наукового шпигунства.

У США під вигаданим ім"ям спочатку Коваль збирав інформацію про нові токсини, які могли використовуватися в хімічній зброї. Потім контролери ГРУ ризикнули і відправили його працювати під власним ім"ям. Коваля призвали до армії, і він випадково почав наближатися до проекту створення бомби, що тоді знаходився в зародковому стані.

У 1943 році американська армія направила його на особливі військові навчання в Ситі-коледж на Манхеттені. Цей коледж, який називали "Гарвардом для бідних", славився яскравими студентами, комуністами, а після війни став відомий і завдяки Джуліусу Розенбергу, страченому за змову з метою крадіжки ядерних секретів для Совєтов.

У Сити-коледжі Коваль і близько десяти його армійських товаришів вивчали інженерну справу. Тим часом Манхеттенський проект потерпав через брак робочих рук і звернувся до армії з проханням надати технічно здібних людей. У 1944 році Коваль відправився в Оук-Рідж. Там вироблялося паливо для зброї, що вважалося найскладнішою частиною атомного підприємства.

Коваль дістав широкий доступ до об"єктів у величезному комплексі, тому що "він був приписаний до відділу санітарної безпеки" і пересувався з будівлі в будівлю, упевняючись, що радіація не шкодить робочим.

У червні 1945 року США провели перші ядерні випробування, а місяцем пізніше скинули дві бомби на Японію. Після війни, як писала "Російська газета", Коваль утік із США: агенти американської контррозвідки виявили радянську літературу, в якій сім"я Ковалів оспівувалася як сім"я щасливих іммігрантів із США.

У 1949 році Москва провела перші випробування, здивувавши Вашингтон, який швидко втратив атомну монополію. На початку 1950-х ФБР допитало колег Коваля, попрохавши зберегти допит в конфіденційності. У Росії Коваль повернувся в Менделєєвський інститут, отримав ступінь доктора наук і викладав там довгі роки.

Про шпигунську роль Коваля в Росії публічно заговорили в 2002 році після публікації книги "ГРУ і атомна бомба", в якій Коваля називали тільки його кодовою кличкою. У книзі майже не було біографічних деталей, проте указувалося, що він був одним з небагатьох шпигунів, які зуміли вислизнути з мережі контррозвідки.

Коваль помер 31 січня 2006 року. Причину смерті не розголошували. За американськими підрахунками, йому повинно було бути близько 92 років, хоча в кремлівській заяві йшлося про 94 роки, а деякі російські газети писали про 93 роки. Посмертно Коваль став Героєм РФ, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Путін дав вищу російську нагороду одному з найзначущих шпигунів XX століття (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі