вівторок, 16 грудня 2008 13:13

Психологи з"ясували, коли і чому діти перестають вірити в Діда Мороза

Психологи з"ясували, коли і чому діти перестають вірити в Діда Мороза

Канадські психологи з Університетів Оттави і Монреаля спробували з"ясувати, коли і чому діти перестають вірити в Санта Клауса.

З цією метою вони провели порівняльний аналіз даних досліджень, проведених у 1896, 1979 та 2000 роках. У кожному з них у ході опитування 1,5 тисяч дітей учені намагалися пролити світло на віру в Санта Клауса.

Так, у 1896 році висновок, що Санта Клауса не існує, став розчаруванням для 22%, у 1979 році розчарованих стало вже 40%.

Згідно усім трьом дослідженням, приблизно половина дітей самостійно приходить до висновку, що Санти не існує. Діти аналізують те, що вони знають про нього: "Як же він проник у будинок, якщо немає камінної труби?" або "Як він міг бути одночасно в багатьох місцях?", - і неминуче приходять до суперечності.

У цьому випадку батьки тільки підтверджують цю догадку.

Психологи підкреслюють, що навіть семирічна дитина вже досить розумово розвинена, щоб відрізнити міф від реальності.

У 1896 році 25% дітей дізнавалися правду про Санту від батьків, у 1979 році таких було вже 40%. Інші діти дізнавалися про те, що Санти не існує, від своїх однолітків.

Примітно, що у 1896 році 54% батьків сказали, що вони підтримують міф про Санту, щоб їхні діти були щасливі, і далі ця тенденція тільки збільшувалася. У 1979 році таких батьків було 73%, а у 2000 - 80%.

Цей факт ілюструє недавній випадок у одній з британських шкіл. Батьки семирічних учнів, яким вчителька перед Різдвом розповіла про те, що Санта Клауса не існує, звернулися до адміністрації з численними скаргами. У результаті жінка була звільнена.

Канадські психологи, у свою чергу, задумалися над більш фундаментальним питанням: якщо до 13 років практично всі діти розчаровуються у надприродній силі Санта Клауса, чому багато хто з них зберігає віру в Бога? Однак своєї відповіді на це питання психологи не пропонують.

Водночас, знайти наукову відповідь на питання про те, чому люди вірять у Бога, вирішили британські вчені з Оксфорда. У листопаді вони приступили до широкомасштабних міждисциплінарних досліджень, повідомляє Радіо Свобода

Зараз ви читаєте новину «Психологи з"ясували, коли і чому діти перестають вірити в Діда Мороза». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі