субота, 09 лютого 2008 17:41

Прозора рибка допоможе вилікувати лейкемію (ФОТО)

Виведена рибка (смугастий даніо) з"явилася на світ в лабораторії професора Леонарда Зона (LeonardZon) з дитячої лікарні Бостона (Children"sHospitalBoston). Вона "показала" вченим свій мозок, серце і інші внутрішні органи.

Смугастий даніо часто використовується для "моделювання" людських хвороб. Раніше біологи вивчали ті або інші зміни в рибці на її прозорих ембріонах, але з віком (вже після 4 тижнів) рибка ставала не прозорою і експеримент зупинявся.

Щоб полегшити вивчення таких хвороб, як рак, наприклад, Зон і його колеги вивели смугастих даніо, які залишаються прозорими все своє життя.

Традиційно хвороба вивчається вже після загибелі тварини, проте такі недуги, що швидко розвиваються, як ракова пухлина краще вивчати в реальному часі.

"Дане дослідження допоможе нам у своєму роді отримати відео замість фото", - говорить Річард Вайт (RichardWhite), учасник програми досліджень стволових клітин (StemCellProgramatChildren"sHospitalBoston).

Саме Вайт схрестив дві існуючі породи даніо (одну без пігменту шкіри, що відбиває світло, і другу без чорного пігменту) і отримав першу прозору рибку (жовтий пігмент, що залишився, практично не заважає), яку назвав Каспер (Casper).

В одному з експериментів Вайт і його помічники імплантували в черевну порожнину однієї прозорої рибки флуоресціюючу меланому. Після цього вони протягом п"яти днів мали можливість спостерігати під мікроскопом її розвиток буквально клітина за клітиною.

"Онкологи всього світу ніяк не можуть зрозуміти, чому пухлина починає розростатися, - розповідає в прес-релізі лікарні Річард. - А в одному з наших експериментів з прозорими рибами ми помітили, що ракові клітки починають "розповзатися" у бік шкіри".

Тепер учені розуміють, що процес розповсюдження пухлини - не хаотичний.

Ще в одному експерименті Вайту вдалося імплантувати в кровообіг прозорої риби флуоресціюючі стволові клітини іншої, які потім диференціювалися в клітки крові нової господині.

Навіть через чотири тижні їх пересування можна було відстежити. Таке досягнення може допомогти в лікуванні лейкемії або будь-якої іншої хвороби, пов"язаної з перебоями в роботі кісткового мозку людини, повідомляє Membrana.

Зараз ви читаєте новину «Прозора рибка допоможе вилікувати лейкемію (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі