пʼятниця, 16 травня 2008 17:04

Провінція Болівії Санта-Крус заявила про свій автономний статус

Східна провінція Болівії Санта-Крус, яка є однією з найблагополучніших в країні, вчора, 15 травня, оголосила про набуття чинності свого автономного статусу.

Як зазначив префект провінції, а нині - правитель автономії Рубена Костаса, зроблено це відповідно до результатів референдуму, який відбувся 12 днів тому.

Повідомляється, що будівлю префектури вже перейменовано в Будинок Уряду. Також стало відомо, що раду провінції Санта-Крус перетворено в Законодавчу асамблею. У неї обиратимуться 23 депутати, а також будуть делегуватися на постійній основі п"ять представників індіанських племен Болівії.

За даними газети, на поліпшення рівня життя корінного населення надходитиме до 10% бюджетних коштів провінції.

Новий голова автономії обіцяв майже удвічі підвищити мінімальний рівень зарплати (до 136 доларів США). Він також має намір створити в найближчий день відомство зовнішньої торгівлі і експорту, яке, зокрема, на місці розподілятиме прибуток від продажу вуглеводнів, що здобуваються на території провінції.

На думку місцевих економістів, бюджет автономії отримає в цьому випадку додаткові 311 мільйонів доларів щорічно.

Тим часом пропрезидентська фракція в Сенаті назвала дії сепаратистів "божевіллям" і "політичним шоу", які не можуть мати міжнародних наслідків.

Нагадаємо, що 4 травня в провінції Санта-Крус пройшов референдум про надання їй автономії, який підтримали 82% виборців, які прийшли на виборчі дільниці.

Уряд країни не визнав його результатів, заявивши, що керівництво провінції не мало повноважень на його проведення. До того ж, за офіційними даними, кількість тих, хто не брав участі в референдумі і проголосував проти автономії становить майже половину виборців.

Багаті рівнинні провінції сходу, півдня і півночі Болівії (Санта-Крус, Бені, Пандо, Таріха, Кочабамба, Чукисака) виступають за автономію, подальше відділення від країни і створення нової державної о "Нації рівнин". Тут знаходяться основні запаси природного газу, проводиться 80% ВВП і проживає 58% населення Болівії.

Президент Болівії за останній рік провів обширну націоналізацію різних галузей промисловості. Під контроль держави 1 травня повністю перейшли видобуток, переробка і транспортування нафти і газу, експорт яких приносить значні доходи. За заявами Моралеса, вказані доходи повинні "справедливо розподілятися між жителями всієї країни, включаючи корінне населення бідних гірських районів".

Намагаючись приборкати сепаратизм багатих провінцій і вивести країну з політичної кризи, президент Ево Моралес призначив на 10 серпня проведення національного референдуму, який фактично стане голосуванням про довіру курсу, що проводиться ним, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Провінція Болівії Санта-Крус заявила про свій автономний статус». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі