понеділок, 17 березня 2008 18:11

Протести тибетців дійшли до Пекіна

Близько 50 тибетців зібралися увечері 17 березня на мовчазну акцію протесту в столиці Китаю Пекіні, біля будівлі Центрального університету національних меншин, передає агентство AFP з посиланням на неназваного свідка.

За її словами, протестуючі запалили декілька свічок. На місці були присутні наряди поліції, проте акція пройшла мирно і до зіткнень справа не дійшла.

Як відзначають представники правозахисної організації "Міжнародне об"єднання на підтримку Тибету", в Університеті національних меншин навчається багато тибетців.

Акція протесту перед університетом викликана жорсткими діями китайських властей з придушення народних хвилювань в адміністративній столиці Тибету - Лхасі.

За даними уряду Тибету у вигнанні, в Лхасі, в Тибеті і прилеглих до нього районах було убито декілька сотень протестуючих.

Зі свого боку китайські власті говорять про десять загиблих. В основному, за офіційними даними, мова йде про "ні в чому не винних людей", торговців-китайців з Лхаси, яких протестуючі тибетці нібито живцем спалили разом з їх магазинами. В даний час китайські військові і поліція проводять в Лхасі масові облави на учасників безладів і обшуки будинків.

Опівночі понеділка, 17 березня, закінчився термін ультиматуму, які власті поставили учасникам безладів. У обмін на добровільну здачу тибетцям була обіцяна поблажливість в рамках існуючих законів. В понеділок, китайські військові демонстративно провезли по вулицях Лхаси закутих в наручники арештованих учасників виступів.

Нагадаємо, що хвилювання в Лхасі вибухнули в п"ятницю, 14 березня, після п"яти днів, в ході яких буддійські ченці проводили демонстрації, приурочені до 49-х роковин повстання тибетців проти Народно-визвольної армії Китаю. Учасники протестів вимагали надати Тибету незалежність. Зі свого боку китайські власті заявили, що захищатимуть суверенітет і територіальну цілісність країни.

Зараз ви читаєте новину «Протести тибетців дійшли до Пекіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі