понеділок, 20 серпня 2007 12:06

Прокуратура знає, хто підірвав "Невський експрес"

Генпрокуратура визначилася з основною версією про мотиви підриву швидкого потягу "Невський експрес" у Новгородській області. За даними слідства, теракт був організований одним із угруповань бойовиків, що діють на Північному Кавказі.

Посібників терористів шукають серед новгородських чеченців.

"Невський експрес" був підірваний 13 серпня. Коли потяг на швидкості близько 180 км/год прямував територією Маловішерського району Новгородської області, прямо під локомотивом спрацювала саморобна бомба потужністю до 2,5 кг у тротиловому еквіваленті. У результаті спричиненої аварії постраждали 60 осіб.

Опитуючи жителів Малої Вішери та села Бурга — найближчих до місця теракту населених пунктів, оперативники та слідчі не лише отримали опис можливого терориста, але й вийшли на двох його "добровільних" помічників. Останніми виявилися місцеві жителі, що підробляли приватним візництвом на автомобілі ВАЗ-2107. Вони розповіли слідчим, що за тиждень до теракту познайомилися з уродженцем однієї з північнокавказьких республік, що приїхав до Великого Новгорода.

Чоловік сказав їм, що хоче з сім"єю переїхати в Малу Вішеру або Бургу та відкрити там який-небудь бізнес. А спершу вирішив роздивитися і попросив їх повозити його округою. Востаннє ці свідки бачили кавказця в день теракту, коли він попросив відвезти його на станцію Бурга. Вже після вибуху інші свідки бачили його на шосе, що проходить недалеко від місця вибуху. Там підозрюваний сідав в іншу "сімку". Цю машину та її пасажира зараз активно розшукують у Мінводах і Карачаєво-Черкесії, звідки ймовірно міг приїхати диверсант.

За словами голови чечено-інгушського культурного товариства "Вайнах" Салама Юнусова, силовики перевіряють буквально кожного вихідця з Північного Кавказу, що проживає в Новгородській області. "До когось вони самі приїжджали додому, когось викликали до себе, але, так чи інакше, допитані практично всі мої земляки, що живуть в області", — заявив Юнусов.

Варто зазначити, що за декілька днів після теракту відповідальність за нього взяв на себе якийсь заступник чеченського польового командира Саїд-Еміна Дадаєва. Він подзвонив співробітникові радіостанції "Свобода" в Празі та заявив, що вибух здійснив батальйон смертників "Ріяд ас-Салахін" ("Райські сади"), який був створений Шамілем Басаєвим 2002 року. І хоча силовики не раз заявляли про розгром терористичного підпілля, створеного Басаєвим, дзвінок на "Свободу" став ще одним доказом причетності бойовиків до аварії потягу, повідомляє Коммерсант.

Зараз ви читаєте новину «Прокуратура знає, хто підірвав "Невський експрес"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі