середа, 11 червня 2008 16:26

Продукти у Києві вже дорожчі, ніж у Москві

Продукти у Києві дорожчі, ніж у Москві. Але поки дешевші, ніж у Лондоні.

За даними Євростату, ціни на продукти в ЄС зросли за 12 місяці на 7,1%. Для порівняння, в Україні інфляція склала 14,6% лише за січень-травень, а за рік вже перевалила за 30%, причому, за даними НБУ, для малозабезпечених українців індекс інфляції вже перевищив 40%.

Видання "Новые известия" порівняло ціни на п"ять продуктів: картоплю, моркву, курку, рис і банку кока-коли, які продаються скрізь і в тією чи іншою мірою входять до раціону населення. Загальною одиницею вимірювання став долар. Країни зіставлення - Москва, Берлін, Стокгольм, Київ, Лондон, Астана, Мінськ, Баку і Тбілісі.

Шляхом нехитрих обчислень, проведених кореспондентами видання, з"ясувалося, що найдорожча картопля продається у Києві. Москва зайняла в цій номінації почесне третє місце, обігнавши Берлін і Стокгольм, проте поступившись британській столиці. Найдешевшими ці популярні бульби опинилися в Мінську, що не дивно.

Столицею найдорожчої моркви знову став Київ. За ним розташувався Стокгольм, Росія залишилася на своєму почесному третьому місці. Берлін і Лондон у цьому рейтингу поступилися навіть Тбілісі, а дешевизною джерела каротину відрізнився знову Мінськ.

У Мінську також найнижча ціна і на рис. Найдорожчий рис їдять у Лондоні, друге місце у Стокгольма. За ціною на рис Київ зайняв третє місце, випередивши російську столицю на 3 центи.

Курки дорожчої, ніж у Стокгольмі, немає ніде. Друге і третє призові місця зайняли відповідно Лондон і Баку. Москві дісталася лише шоста "куряча" позиція, Києву - четверта. Найдешевший цей продукт у Берліні, де коштує вдвічі дешевше, ніж у Тбілісі.

Кока-кола найдешевшою виявилася Тбілісі, Астані і Баку (різниця між цими містами - 2-5 центів).

Якщо покласти все ці п"ять продуктів в умовну корзину, то найдорожчою вона буде в Стокгольмі і Лондоні - більше 14 доларів. Далі йде Київ, де такий міні-набір тягне на 12 "зелених".

Москва на четвертій позиції. Всього на 30 з невеликим центів відстали від російської столиці Тбілісі і Баку. Замикають список Астана, Берлін (передостанній!) і Мінськ, які йдуть практично нарівні з різницею у 15-25 центів.

Приємно, що поки що Київ займає всього третє місце. Неприємно те, що інфляція в Євросоюзі прогнозується на рівні 3,6%. А в Україні, за прогнозами Кабміну, вона складе 15,3%, причому з прогнозом уряду незгодні навіть у Міністерстві економіки, де прогнозують зростання цін на рівні 16,6%.

Таким чином, ще зовсім незрозуміло, чи не наздожене Київ до кінця року у ціні на продукти і Лондон, і Стокгольм, повідомляє Newsru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Продукти у Києві вже дорожчі, ніж у Москві ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі