середа, 21 липня 2021 18:48

Продукти СРСР: що могли купити люди в радянських магазинах - фото
8

В СРСР всі товари були за прилавком
Фото: back-in-ussr.com
В овочевому відділі зазвичай можна було купити капусту, буряк, моркву, цибулю та картоплю
Банки з консервою виставляли пірамідою
М'ясо рубали на очах у покупців
Риба і рибні продукти можна було стабільно купувати в магазині

Нинішні супермаркети суттєво відрізняються від радянських магазинів.

Наприклад, на вітрині відділу "Промтовари" в одному з радянських магазинів були тільки тарілки, набори каструль, механічні м'ясорубки, а також алюмінієві черпаки та шумівки - які, напевно, були в кожній другій радянській квартирі, розповідає білоруський блогер Максим Мірович на Livejournal.

"М'ясорубки були в кожного, як і котлети, які часто були єдиною стравою, яку можна приготувати з поганого магазинного м'яса. Жодних кухонних комбайнів в СРСР не було - тільки в пізньорадянські роки почали з'являтися примітивні соковитискачі, міксери та електричні кавомолки".

На вітрині продуктового відділу часто вибудовували величезні піраміди з консервних банок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський алкоголізм: чому люди масово пиячили в СРСР

"Я добре пам'ятаю такі консервні піраміди у вітринах мінського магазину "Океан" на перетині проспекту й вулиці Козлова. Найчастіше консерви були рибними - дешеві, на зразок сайри в олії або кільки в томаті", - згадує Мірович.

Щодо рибного відділу, то це, мабуть, те невелике, що ще стабільно можна купити в магазинах часів СРСР. Навіть у періоди дефіциту на прилавках були рибні консерви та морожений минтай. Ще в рибних відділах продавали морську капусту.

М'ясний відділ у більш-менш "ситі" 1950-ті мав асортимент, який траплявся тільки у великих магазинах. М'ясо, як і на ринку, рубали на очах у відвідувачів на товстій дерев'яній колоді. Санітарних норм в їхньому сучасному розумінні тоді ще не було.

У відділі трикотажних виробів товари не були розвішані на окремих стійках з вільним доступом, а були складені на прилавку в продавця, відгородженого від покупців скляною вітриною.

"Мабуть, так робили для того, щоб зменшити крадіжки в магазині, адже активних засобів захисту на кшталт магнітних наліпок або відеоспостереження тоді ще не знали", - розповідає блогер.

У взуттєвому відділі все відкрито, оскільки взуття в коробці непомітно вкрасти майже неможливо. Викладання товару нагадує сучасні магазини - ті ж ряди коробок за розмірами, ті ж примірювальні. Єдина відмінність - на вітринах немає зразків моделей.

В СРСР були вітрини провінційної продуктової крамниці, яка дає гарне уявлення про продуктовий асортимент у провінції. Зазвичай на вітрині лежали декілька видів копченої груднини й сала, видів зо п'ять дешевого кріпленого вина, пачки тютюну й махорки, видів 10 консервів.

У радянській провінції працювали окремі крамниці, які торгували тільки хлібом. Часто це був єдиний товар, який можна було вільно купити без черг.

Овочевий відділ мав в асортименті білокачанну капусту, буряк, моркву, цибулю (ріпчасту й зелену), картоплю.

В СРСР були довжелезні черги людей за продуктами та іншими побутовими товарами в 1970-1980 роках. Подібні ситуації не рідкість у той час, адже хороших потрібних товарів було мало, а охочих їх придбати - значно більше.

В СРСР була планова економіка, за якої стабільно працював лише військово-промисловий комплекс. Його продукція використовувалася для постійного нарощування військової сили. Водночас решта побутових товарів виготовляли в неадекватних - або занадто великих, або занадто малих - кількостях, і часто поганої якості.

Зараз ви читаєте новину «Продукти СРСР: що могли купити люди в радянських магазинах - фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі