вівторок, 15 січня 2008 15:26

Проби дна Льодовитого океану підтверджують його приналежність Росії

Проби грунту, узяті російською експедицією з географічної точки Північного полюса, указують на приналежність цієї спірної ділянки морського дна до хребта Ломоносова, заявив завідувач лабораторією Інституту океанології Російської академії наук Анатолій Сагалєвіч, який влітку 2007 року взяв участь в зануренні на дно Північного Льодовитого океану на глибоководному батискафі МИР.

На право вважати арктичні території своїми претендують Росія, США, Канада, Данія і Норвегія. За даними учених, саме в Арктиці знаходиться більше 25% світових запасів нафти і газу.

"Результат аналізу (проби грунту) показав, що те, що підняте, є відрогом хребта Ломоносова", - сказав Сагалєвіч. За його словами, це указує на те, що це місце є продовженням хребта Ломоносова, який, у свою чергу, є частиною прилеглого континентального шельфу Росії.

Сагалєвіч вважає, що відкриття російської експедиції матиме важливе значення для розподілу океану.

"Колись рано чи пізно буде розділ океану, і вивчена тих або інших ділянок матиме при цьому важливе значення", - сказав Сагалєвіч.

Через місяць після дослідження дна Північного Льодовитого океану російськими ученими аналогічну експедицію на Північ відправили США. Метою американської експедиції було дослідження можливості включення цього регіону в територію розширеного континентального шельфу США, повідомляє РІА Новини.

Зараз ви читаєте новину «Проби дна Льодовитого океану підтверджують його приналежність Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі