неділя, 26 лютого 2017 09:44

"Пробач мені" - сьогодні просять вибачення за весь рік

"Пробач мені" - сьогодні просять вибачення за весь рік
26 лютого відзначають Прощену неділю. Фото: zak.depo.ua

26 лютого, в останній день Масляної, відзначають Прощену неділю. У цей день прийнято просити вибачення один в одного за всі образи. Так віруючі готуються до Великого посту, що починається завтра.

У Прощену неділю говорять дві фрази: "Пробач мені" і "Бог простить - і я прощаю". У цей день не можна відмовляти у прощенні. Священики нагадують слова Святого письма, що не пробачивши самому, не можна сподіватися на прощення Бога.

Якщо ви не готові прийняти вибачення, не варто формально вимовляти ці слова. Скажіть, що забути образу ви поки що не можете, але закінчіть фразою "Бог простить".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де поїсти млинців на Масляну в Києві

Закінчення масляного тижня називають сиропусним, це останній день, коли можна вживати молочні продукти.

На останній день Масляної припадають проводи зими і найгаласливіші гуляння. Влаштовують катання з гірок, пісні, танці і спалювання опудала. Також у Прощену неділю відвідують рідних і близьких, щоб зібратися сім'єю за одним столом.

За народними прикметами, якщо цей день видався морозний і сухий — влітку буде дуже жарко. Добре, якщо нині вам вдасться поприбирати у домі — це до щастя і удачі в справах.

Зараз ви читаєте новину «"Пробач мені" - сьогодні просять вибачення за весь рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі