пʼятниця, 09 листопада 2007 16:54

Призначили нового прем"єр-міністра Польщі

Президент Польщі Лех Качинській в п"ятницю призначив новим прем"єр-міністром країни Дональда Туска, лідера партії "Цивільна платформа", що перемогла парламентських виборах. Офіційна церемонія пройшла в Гетьманському залі президентського палацу у Варшаві.

Туск заявив, що формування нового коаліційного уряду Польщі буде завершено, найімовірніше, до 14 листопада, коли буде відновлено засідання Сейму (нижньої палати парламенту) Польщі.

Новий прем"єр-міністр Польщі. Біографічна довідка

Дональд Туск народився 22 квітня 1957 року в Гданьську. Є етнічним кашубом (національна меншина, нащадки стародавніх поморів, що проживають на побережжі Балтійського моря, в північно-східних районах Польщі). Його батько був ремісником.

У 1980 році Дональд Туск закінчив історичний факультет Гданського університету. У студентські роки був одним з організаторів університетського комітету "Солідарності", випускав листівки. Пізніше разом з другом - відомим дисидентом Мачєєм Плачинським - він організував ряд страйків, зокрема травнево-серпневий страйк 1988 року.

У 1989 році разом з групою гданськіх лібералів Туск вступив в партію Ліберально-демократичний конгрес (ЛДК), від якої в 1991 році був вибраний в сейм. У тому ж році він став головою ЛДК, а в 1994 році, коли ЛДК і Демократичний союз утворили партію "Союз свободи", Туск зайняв пост віце-голови цієї партії. З 1997 по 2001 роки він був віце-маршалом сенату, а з 2001 по 2005 роки - віце-маршалом сейму. У 2001 році він став одним із засновників партії "Цивільна платформа" (ГП), з 2003 року є головою ГП. Туск - автор більше двохсот друкарських робіт. Його книги "Був собі Гданськ", "Гданськ-1945" і "Старий Сопот" - в Польщі дуже популярні. Захоплюється футболом і фотографією. Володіє англійською і німецькою мовами. Одружений. Має сина і дочку, повідомляє РІА "Новини".

Зараз ви читаєте новину «Призначили нового прем"єр-міністра Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі