пʼятниця, 01 серпня 2008 11:54

Приватна колекція Гітлера викладена в інтернет

У інтернеті з"явилася база даних картин і предметів декоративно-прикладного мистецтва, що належали Адольфу Гітлеру і відомих як Лінцька колекція. Експонати повинні були стати ядром задуманого Гітлером Fuhrermuseum (Музею Фюрера).

Дані про 4731 експонат (картини, гобелени, предмети меблів, фарфор) Лінцької колекції з"явилися на сайті Берлінського музею німецької історії (DeutschesHistorischesMuseum), повідомляє SpiegelOnline.

Протягом двох років - з 1942 по 1944 рік - частина зборів експонувалася в Лінці, австрійському місті, де Гітлер провів дитинство і юність. Виставка фінансувалася через спеціальний фонд фюрера SonderauftragLinz (Спецпроект Лінц), куди прямували гонорари за книгу Майн Кампф.

Після закінчення війни колекцію сфотографували союзники, частину предметів і картин вдалося ідентифікувати і повернути колишнім власникам, певну кількість втрачено, приблизно 1700 розкидані по німецьких державних музеях.

На зіставлення фотографій і каталога Лінцької колекції було потрібно роки. У 2005 році мистецтвознавець Ханс Крістіан Лор опублікував фундаментальний том DasBrauneHausderKunst (Коричневий будинок мистецтва), в якому показав, що частина робіт потрапила в Лінцську колекцію законним шляхом. Ця книга лягла в основу інтернет-проекту Музею німецької історії. Тепер, коли база даних колекції викладена в мережу, дослідники сподіваються отримати від громадськості нові відомості про походження витворів мистецтва в зборах фюрера.

Зараз ви читаєте новину «Приватна колекція Гітлера викладена в інтернет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі