субота, 16 лютого 2008 12:36

Пріштіна готова відсвяткувати незалежність Косово

Пріштіна затвердила сценарій одностороннього проголошення незалежності Косово, повідомило агентство СТА (Словенія), посилаючись на дипломатичні джерела в Брюсселі.

Згідно інформації, глава уряду Косово Хашим Тачі в неділю в першій половині дня зажадає провести позачергове засідання парламенту, про що буде оголошено в 11.00 за місцевим часом (12.00 за київським).

Приблизно у 13.00 почнеться парламентська процедура, а двома годинами пізніше - пленарне засідання парламенту. Засідання продовжуватиметься близько трьох годин, після чого, приблизно в 17.00 (18.00 за київським), буде прийнята декларація про незалежність.

За годину намічена прес-конференція, в якій візьме участь Тачі і президент краю, - Фатмір Сейдіу.

Сценарієм передбачається, що проголошення незалежності цього ж дня буде відмічено низкою заходів в Пріштіні - проведенням масових гулянь, виступом косовськой філармонії, а також фейєрверком.

Уряд сербської автономії, населення якої складається в основному з етнічних албанців, за підтримки США, Великобританії та більшості інших країн Євросоюзу добивається статусу незалежної держави впродовж декількох років.

Переговори стосовно статусу краю між Бєлградом і Пріштіной за так званим "планом Ахтісаарі", що передбачає надання Косово статусу незалежної держави під міжнародним контролем, фактично провалилися в 2007 році. Сторони не знайшли взаєморозуміння ні з одного з ключових питань.

На екстреному засіданні РБ ООН, що відбулося в четвер, прихильники незалежності Косово опинилися в меншині. Після завершення засідання РБ ООН, що тривало більше трьох годин за закритими дверима, скликаного Сербією і Росією, постпред РФ в ООН Віталій Чуркін повідомив про те, що лише п"ять держав (США і Європейського Союзу) з 15 членів РБ висловилися на підтримку визнання плану Марті Ахтісаарі, що наділяє сербський край статусом незалежності за етнічним принципом.

Росія виступає проти одностороннього проголошення незалежності Косово, що є прямим порушенням міжнародних домовленостей, закріплених резолюцією 1244 РБ ООН головним чином в тій частині, яка містить тезу про дотримання територіальної цілісності Сербії.

Сербія заявила, що не допустить одностороннього проголошення незалежності Косово і знизить рівень відносин з тими державами, що її визнають, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Пріштіна готова відсвяткувати незалежність Косово». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі