четвер, 09 квітня 2020 11:24

Природа перепочине: еколог про плюси і мінуси тривалого карантину
4

Тривалий карантин обмежує діяльність людства та знижує забруднення повітря у світі. Шкідливих викидів стало значно менше у більшості країн, стверджують екологи. Не виключенням є і Китай, який вважається найбільшим забруднювачем довкілля.

Така ж тенденція спостерігалася і в Україні, каже в інтерв'ю Gazeta.ua голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.

Під час карантину дикі тварини мають час на відновлення популяції
Фото: Богдан Пойда,facebook.com
Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко.
За час карантину канали у Венеції стали прозорими
В Україні ситуація з поводженням із відходами критична

- Пункти моніторингу атмосферного повітря у столиці і у великих обласних центрах позитивно відреагували на зменшення трафіку на вулицях міст. Урізали свою активність частина підприємств, а з 5 квітня, коли завершився опалювальний сезон - зменшили викиди ТЕЦи (теплоелектроцентралі — Gazeta.ua) та місцеві котельні.

Але така тенденція спостерігалася до початку квітня. В останні дні по Україні запалали кілька лісових масивів, зокрема й у Чорнобильській зоні. Горіли також приозерні та річкові плавні. Ці підпали зробили люди.

На одній із телестудій мене запитували, чи варто при таких пожежах тримати відкритими вікна. Провітрювання кімнат і вологе прибирання сприяє зменшенню ризику захворюваності, але коли на вулиці відчувається дим - вікна мають бути зачиненими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд пропонує збільшити штрафи за підпалювання трави

Тривалий карантин сприятиме очищенню води у річках? Враховуючи те, що багато підприємств призупинили роботу і не скидають відходи у водойми

- Тут ситуація інакша. Більшість сімей перебувають удома. Господині більше часу проводять на кухнях, перуть білизну. Через деградовані каналізаційні споруди у водні об'єкти потраплятиме багато неочищених стоків. Тому не варто сподіватися, що у нас повториться історія із очищенням каналів у Венеції.

Автор: pixabay.com
  За час карантину канали у Венеції стали прозорими
За час карантину канали у Венеції стали прозорими

А у сільській місцевості?

- Не зміниться ситуація із якістю води і через сільськогосподарські підприємства, що використовують агрохімікати. Ще одна загроза річкам – це автомийки.
Понад десять років наголошуємо на необхідності заборони фосфатних мийних засобів. Поки вдалося домогтися лише часткового обмеження через затвердження Технічного регламенту мийних засобів. Але проблема існує гостро.

Які плюси карантину для природи?

- Через обмеження пересування громадян певний передих отримають популярні природні об'єкти, а весна – найбільш благодатний час для їх відновлення. Пізні першоцвіти, які у минулі роки винищувалися через незаконну торгівлю, теж матимуть шанс для відновлення популяцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яка риба зникає із українських водойм - експерт дає невтішні прогнози

Сподіваюся також на зменшення рубок лісових масивів та більш продуктивний для природи сезон тиші – період масового розмноження диких тварин, який триває з 1 квітня по 15 червня.

Натомість природоохоронним територіям загрожують підпали. Наша пропозиція – посилити боротьбу з нищителями природи.

Які мінуси?

- Тут варто говорити не про мінуси, а про необхідність закріплення позитивних процесів. У нашій історії вже спостерігалися періоди зменшення забруднення атмосферного повітря. Це відбувалося у періоди криз. Наприклад, на початку 1930-х, різко зменшилося забруднення довкілля. А у 1970-ті, так звана нафтова криза, теж сприяла поліпшенню екологічної ситуації. Однак лише окремі країни взяли із цього урок та суттєво переосмислили свою економічну політику. Натомість, Китай, Індія вже на початку ХХІ століття стали лідерами забруднення і повітря і водного середовища. Разом з Індонезією і державами Південно-Східної Азії найбільше смітять в океанах.

Автор: pl.dsns.gov.ua
  В Україні ситуація з поводженням із відходами критична
В Україні ситуація з поводженням із відходами критична

В Україні ситуація з поводженням із відходами теж критична. Значна частина території перевантажена промисловими і побутовими відходами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Погода в квітні: буде багато сонця та недостатньо опадів

Що треба зробити аби виправити ситуацію?

- Ми сподівалися, що існуюча монобільшість у Верховній Раді затвердить законодавство про поводження із відходами. Але, здається, цьогоріч проблема не буде врегульована. Карантин, а також політичні ігри перекреслюють нормальний законотворчий процес у парламенті.

Ще один маркер екологічних негараздів – відсутність міністерства екології. А останній місяць навіть міністра не було, який мав би опікуватися гібридом, яким є Мінекоенерго.

Більшість вітчизняних водойм, із яких українці беруть прісну воду, перебувають у критичному стані. Ріки втратили здатність до самоочищення. У деяких містах і окремих регіонах країни відхилення якості питної води сягає 70-80 відсотків від норми.

Зараз ви читаєте новину «Природа перепочине: еколог про плюси і мінуси тривалого карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі