неділя, 20 червня 2021 06:50

Прикмети 20 червня: що категорично не можна робити на Трійцю

Прикмети 20 червня: що категорично не можна робити на Трійцю
20 червня відзначають день Федота Урожайника, а цьогоріч - ще й Зелену неділю. Фото: Ольга Стенько

Сьогодні в християн східного обряду одне з найбільших релігійних свят року - день Святої Трійці. У народі це свято називають Зелена неділя і мають для нього особливі традиції.

Так, прийнято з самого ранку піти на святкове богослужіння до церкви та освятити там польові квіти, зелені гілки берези та клену, а також лепехи - довгі листя болотяної трави аїру. Рослина має приємний запах і нею, нарівні зі свіжоскошеною травою, встилають підлоги в храмах та в домівках.

Освячені в церкві букетики польових квітів висушують та тримають до наступної Трійці як домашній оберег за іконою. Перш ніж покласти новий троїцький оберег, старий спалюють.

Дуже корисно вмиватися росою, яка випала на Зелену неділю. Троїцька роса вважається найкориснішою для здоров'я, яка дарує молодість на довгі роки.

На Трійцю прийнято влаштовувати застілля, до якого припрошувати всіх родичів, друзів і близьких. Цей день ніколи не буває пісним, тому стіл накривають багатий. Неодмінним атрибутом завжди був коровай. З ним пов'язана ще одна традиція: дрібні шматочки короваю, спеченого на Трійцю, засушували. Та додавали до весільного короваю - такі дії принесуть щастя, мир та злагоду молодій родині.

Тут також є особливий смисл: на Трійцю часто ходили свататися. Наші предки, заславши сватів на Трійцю, одружувалися на Покрови, у жовтні.

Що не можна робити на Трійцю

А от одружуватися в цей день не можна. Також не можна працювати на городі, в полі, на дачі - виконувати будь-які земляні роботи, а також прибирати, шити, прати. Трійця - день для молитви, свята та часу, проведеного з близькими.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Церковне свято 20 червня: чому зішестя Святого Духа називають Трійцею

Щороку 20 червня за народним календарем відзначають день Святого Феодота.

Саме з Дня Феодота нарешті, починали ходити на водойми для купання - до цього вважалося, що злі духи, як то водяники й русалки, можуть потягнути людину під воду. За повір'ям, святий Федот в свій день ходить по берегах річок з гострим серпом в руках і лякає русалок - якщо котрась спробує заподіяти лихо людям, Федот обріже їй довге волосся та позбавить сили. Тільки перш ніж заходити у воду, слід помолитися Федоту про захист.

Також цього дня молилися святому Феодоту про гарний урожай. Тому ще одна назва його дня Федот Урожайник.

Окрім гарячих молитов святому, наші предки за погодою намагалися прогнозувати чи урожайним буде літо. Звертали увагу на погоду.

Гуркотить грім - до затяжної негоди. Якщо чути гуркотіння в різних місцях, то можливе різке похолодання і град.

Якщо день дощовий, значить, урожай жита буде мізерним; а якщо теплий і сонячний, то зерно вродить великим, і злаку буде багато.

Сонячні промені темніють - до сильної грози.

Бджоли на стінках вулика сидять - до спеки.

Якщо вночі не було роси, то чекай дощу.

Голуби в ясну погоду укриття шукають - до опадів.

Павуки за ніч мережі розширили - до теплого і ясного дня.

Увечері голосно і довго квакають жаби - до встановлення гарної погоди.

20 червня іменини відзначають Антон, Артемія та Артем, Валерія, Клавдій, Марія, Марк, Степан, Сузанна та Федот.

Щоб привітати знайомих з Днем Янгола, можна використати оригінальні іменні вірші.

Зараз ви читаєте новину «Прикмети 20 червня: що категорично не можна робити на Трійцю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі