пʼятниця, 18 червня 2021 06:31

Прикмети 18 червня: чому сьогодні не можна довго спати

Прикмети 18 червня: чому сьогодні не можна довго спати
18 червня відзначають день святого Дорофея. Фото: pravoslavie.ru

18 червня за народним календарем відзначають Дорофеїв день. За церковним календарем вшановують одразу двох святих з таким іменем: священномученика Дорофея, єпископа Тирського, а також преподобного Дорофея, аави Палестинського.

Більшість прикмет пов'язані цього дня з вітром. Наші предки стежили за його напрямком та силою, намагаючись передбачити літню погоду та майбутні врожаї.

Вітер з північного заходу віщує сире літо, а зі сходу - до повальних хвороб, пошесті (епідемії. - Gazeta.ua)

Вітер з півночі - до ясного дня, з півдня - до врожайного року.

Теплий і ясний Дорофеїв день прогнозує, що цього року зерно буде велике.

Якщо вранці бджоли не летять у поле, а сидять по вуликах, то буде дощ. Опади віщує і більш сильний ніж зазвичай, запах трави.

Якщо в хмарний день перед заходом яскраво засяяло сонце, то наближається негода. Якщо дятел подає голос, і сова всю ніч кричить - це до опадів.

Якщо туман над водою - до великої кількості грибів.

Багато павуків - на гарну погоду.

Якщо в першій половині цього дня виполоти бур'яни на городі, то вони більше не виростуть. Це ж стосується і волосся на тілі, вирваного з корінням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кого День Янгола 18 червня

Також э деякі вірування, що пов'язують цей день зі сном. Вважали, що Дорофей приносить найкоротші ночі на рік, які називали горобиними, і що сни в ці ночі - віщі. А побачене удень сновидіння здійсниться рівно за рік.

На щастя сняться молоді хлопець чи дівчина. І навпаки - якщо у ніч проти 18 червня наснилися старі люди - то до біди.

Що сьогодні не можна робити

Сьогодні не варто багато спати - кажуть, життя проспиш.

Водночас, у цей день не варто братися за домашні справи. Якщо таки вирішили поратися по господарству, то зробіть все максимально швидко.

Також сьогодні не бажано витрачати великі суми на речі не першої необхідності.

18 червня цьогоріч відзначають день Віддання свята Вознесіння Господнього.

Молитовно вшановують священномученика Дорофея; преподобного авву Дорофея; Блаженного Костянтина, митрополита Києвського і всієї Руси; преподобного Федора Чудотворця. Поминають преподобного Анувія і святих мучеників Маркіяна, Никандра, Іперехія, Аполлона, Леоніда, Арія, Горгія, Селіна, Іринея та Памвона, родом з Єгипту.

Також 18 червня відзначають перенесення мощей блаженного Ігоря Олеговичп (в хрещенні - Георгій, у чернецтві - Гавриїл, в схимі - Ігнатій) великого князя Чернігівського і Київського та день Ігорівської ікони Божої матері, біля якої молився князь перед смертю.

Зараз ви читаєте новину «Прикмети 18 червня: чому сьогодні не можна довго спати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі