понеділок, 27 грудня 2010 12:47

Прихильників Ходорковського і Лебедєва заарештували під стінами суду (ФОТО)
18

Фото: Фото: Reuters

Міліція затримала 20 осіб, які прийшли до Хамовницького суду підтримати Михайла Ходорковського і Платона Лебедєва, яким у понеділок, 27 грудня, почали оголошувати вирок.

Ті, хто прийшов, не підкорилися вимогам співробітників правоохоронних органів згорнути плакати, після чого демонстрантів почали затримувати по одному із застосуванням сили. Учасники акції чинили опір і скандували "Геть поліцейську державу!".

До будівлі суду прибули бійці ОМОНу.

Суд визнав Ходорковського і Лебедєва винними в розкраданні нафти у видобувних компаній і в легалізації грошових коштів, отриманих злочинним шляхом. Про те, до яких термінів вони будуть засуджені, поки не оголошено. Звинувачення просить засудити їх до 14 років позбавлення волі кожного. Захист вже заявив про намір оскаржити вирок.

У рамках "другої справи" Ходорковський і Лебедєв звинувачувалися у розкраданні 218 мільйонів тонн нафти. У вироку сказано, що підсудні відмивали гроші, отримані від розкрадання нафти, шляхом укладання складних угод щодо її реалізації. За словами судді Віктора Данілкіна, Ходорковський і Лебедєв для "полегшення вчинення злочинів" зареєстрували в офшорних зонах підставні компанії.

Разом з тим, кримінальне переслідування підсудних щодо епізоду, пов'язаного з розкраданням акцій "Томскнефть-ВМК", припинено у зв'язку із закінченням терміну давності.

В даний час Ходорковський і Лебедєв уже відбувають восьмирічний термін за шахрайство та несплату податків. У першій справі вони повинні вийти на волю у 2011 році.

Між тим, адвокат Платона Лебедєва Костянтин Рівкін заявив, що текст вироку Ходорковському і Лебедєву ідентичний тексту звинувачення.

"Співвідноситься дослівно, я б сказав, за мінімальними скороченнями", - додав адвокат.

У той же час прес-служба Хамовницького суду зазначила, що засідання суду, на якому оголошується вирок, залишається відкритим. Із залу видалили тільки операторів, журналісти друкованих видань як і раніше можуть бути присутніми на процесі.

Раніше з'явилися повідомлення, що за розпорядженням судді Віктора Данілкіна із залу засідань були видалені всі представники преси.

Проте, як уточнила глава прес-служби суду Надія Савенко, обмежена була тільки відеозйомка. Це було зроблено через те, що знімальних груп у суді зібралося дуже багато. Савенко підкреслила, що засідання суду залишається відкритим, а на оголошення резолютивної частини вироку зможуть повернутися і оператори.

Інтерфакс, Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «Прихильників Ходорковського і Лебедєва заарештували під стінами суду (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі