пʼятниця, 30 березня 2007 08:54

Причиною розквіту ссавців була не загибель динозаврів

Загибель динозаврів не стала причиною того, що домінування на планеті перейшло до ссавців, вважає міжнародна група дослідників, очолювана Олафом Бінінда-Емондсом з Університету Фрідріха Шиллера в Йєні. Відповідну статтю опублікували в сьогоднішньому номері журналу Nature.

Раніше вважалося, що нинішня гегемонія теплокровних обумовлена звільненням екологічних ніш в ході драматичної зміни клімату на планеті, викликаного падінням гігантського метеорита в районі півострова Юкатан 65 мільйонів років тому.

Проте палеонтологічні свідоцтва не показують раптового спалаху чисельності ссавців, яка порівнюється зі зменшенням видового різноманіття і розповсюдженням рептилій.

Дрібні, такі, що не переважали за розмірами нинішньої кішки, ссавці тих часів стали дещо більш успішними, але всі види, що розвинулися, стали тупиковими гілками розвитку. Попередники ж сучасних звірів, навпаки, не пережили подібного розквіту. Їх розвиток йшов найбільш швидкими темпами в інтервалі між 100 і 85 мільйонами років тому, а потім – між 55 і 35 мільйонами років. Після зникнення динозаврів впродовж довгого часу предки сучасних ссавців залишалися досить примітивними.

Втім, учені визнають, що зроблені відкриття не підтверджені остаточно і можуть піддаватися подальшим уточненням, передає Лента.ру.

Зараз ви читаєте новину «Причиною розквіту ссавців була не загибель динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі