вівторок, 11 грудня 2007 09:19

Президентські вибори у Лівані перенесли ввосьме

Намічені на вівторок, 11 грудня, вибори президента Лівану перенесені ввосьме раз - на 17 грудня, повідомляє у вівторок агентство Рейтер з посиланням на заяву спікера парламенту країни.

Дане рішення не стало несподіванкою для аналітиків, які раніше передбачали подібний сценарій розвитку подій. Причиною чергового перенесення виборів є нездатність правлячої парламентської коаліції і опозиції домовитися про подальший розподіл влади.

За словами деяких ліванських законодавців, правляча коаліція, що спирається на захід, і підтримувана Сирією і Іраном опозиція "практично домовилися" про обрання на пост глави держави командувача ліванською армією генерала Мішеля Сулеймана, проте продовжують сперечатися з питань про розподіл політичної влади.

До числа політичних вимог опозиції входить "заснована на паритетних основах, справедлива і рівноправна участь в структурах влади" всіх груп ліванського суспільства, а також ухвалення закону про парламентські вибори, намічені на 2009 рік.

Згідно інформації, що надходить  з політичних джерел у ліванській столиці, "Хезболлах" і лідер християн Мішель Аун, який  входить в опозицію,  вимагають для себе у майбутньому уряді міністерські портфелі пропорційно представництву в парламенті, де прихильники генерала Ауна складають найбільший християнський блок. Водночас вони наполягають на тому, щоб кандидатура прем"єр-міністра визначалася як представниками більшості, так і опозиції.

Всі ці питання є предметом інтенсивних переговорів, які останні дні ведуть глава парламентської більшості Саад Харірі і один з лідерів опозиції, спікер парламенту Набіхом Беррі за участю міністра закордонних справ Франції Бернара Кушнера.

Генерал Мішель Сулейман, якому виповнилося 59 років, висувався на авансцену ліванської політики, коли криза влади,  що триває вже більше року,  фактично завела країну у безвихідь, загрожуючи їй політичним вакуумом і навіть громадянською війною.

Починаючи з 25 вересня президентські вибори в Лівані переносилися вже сім раз, поки сторони погоджували кандидатуру майбутнього глави держави. З 23 листопада, після закінчення терміну повноважень президента Лівану Еміля Лахуда, його пост залишається вакантним, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Президентські вибори у Лівані перенесли ввосьме». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі