середа, 16 січня 2008 13:17

Президент США Буш прибув до Єгипту

Президент США Джордж Буш прибув у середу до Єгипту - це останній етап його турне країнами Близького Сходу. Буш проведе всього декілька годин в єгипетському місті Шарм аш-Шейх на Червоному морі, де зустрінеться з президентом Єгипту Хосні Мубараком. До приїзду Буша в Шарм аш-Шейху значно посилені заходи безпеки. Десятки співробітників американських спецслужб ще за декілька тижнів прибули в це курортне місто, щоб забезпечити безпеку під час візиту американського лідера.

Центральною темою саміту стане відновлення переговорів про остаточне мирне врегулювання між палестинцями та ізраїльтянами в світлі останніх домовленостей, досягнутих на конференції в Аннаполісі. На відміну від багатьох скептиків, лідери США та Єгипту впевнені, що миру між палестинцями та ізраїльтянами можна досягти ще до кінця 2008 року.

Крім того, сторони обговорять ситуацію на кордоні Єгипту і сектору Газа. Це одна з найбільш гострих тем у двосторонніх відносинах. Річ у тому, що Ізраїль - головний союзник США на Близькому Сході - звинувачує Єгипет у недостатньому контролі кордону з палестинським анклавом, що дозволяє палестинським бойовикам поповнювати запаси зброї та вибухівки. Конгрес США навіть запропонував скоротити військову допомогу Єгипту через звинувачення, висунуті Ізраїлем. Єгипет стверджує, що робить усе необхідне для охорони кордону й не погоджуватиметься на втручання у внутрішні справи, а також використання допомоги як інструмент тиску.

На порядку денному переговорів Буша і Мубарака також ситуація в Лівані, який через внутрішньополітичний конфлікт уже кілька місяців живе без президента. Крім того, очікується, що Буш порушить тему іранського "ядерного досьє", яка обговорювалася у всіх близькосхідних країнах, де побував американський лідер. На думку арабських ЗМІ, спроба ізолювати Іран у регіоні - одна з основних цілей усього близькосхідного турне Буша.

Напередодні приїзду Буша до Єгипту найбільшими містами країни прокотилася серія демонстрацій протесту проти його візиту, в яких взяли участь представники самих різних політичних течій. У вівторок в центрі Каїра зібралися представники лівих політичних течій, які звинуватили американського президента в кровопролиттях в Іраку і на палестинських територіях, а також в нестабільній ситуації в Лівані. Раніше з різкими заявами на адресу американського лідера виступив єгипетські ісламісти. В середу антиамериканська демонстрація проходить біля будівлі профспілки єгипетських адвокатів у центрі Каїра.

Президент США почав близькосхідне турне 9 січня з Ізраїлю. Він також відвідав палестинські території, Кувейт, Бахрейн, Об"єднані Арабські Емірати і Саудівську Аравію, передає РИА "Новости".
Зараз ви читаєте новину «Президент США Буш прибув до Єгипту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі