четвер, 15 травня 2008 12:00

Президент Німеччини звинуватив у іпотечній кризі завищені зарплати банкірів

Президент Німеччини Хорст Кьолер виступив з різкою критикою в адресу банкірів, поклавши на них відповідальність за масштабне списання активів. Колишній глава Міжнародного валютного фонду закликав до жорсткішого регулювання фінансових структур і відновлення європейської банківської культури, і назвав глобальний фінансовий ринок монстром, якого необхідно приборкати.

За словами президента Німеччини, у капіталістичної економіки є майбутнє, тільки якщо вона готова до виконання своїх соціальних зобов"язань.

Кьолер додав, що можливість брати величезні позики при мінімальних власних запасах, що є у банків, приховує у собі величезну небезпеку.

Він також заявив, що однією з причин іпотечної кризи стали надмірно високі оклади виконавчого керівництва банків.

Проблемою окладів топ-менеджерів зацікавилися також і в Євросоюзі - там міністри фінансів єврогрупи засудили "надмірний" рівень зарплат топ-менеджерів провідних європейських компаній.

Учасники міністерської зустрічі 15 держав зони євро, яка проходила 14 травня у Брюсселі, визнали, що рівень їх зарплат є "скандально високим", і погрозили вжити "жорстких податкових заходів" для боротьби з цим феноменом.

"Непропорційне роздування зарплат, яке ми спостерігаємо у вищих виконавчих осіб ряду компаній, є обурливим, і ми маємо намір розглянути заходи, які можна протиставити цим надмірностям", - заявив голова єврогрупи, прем"єр-міністр Люксембурга Жан-Клод Юнкер.

Так, єврогрупа готується ввести нові податки, якими обкладатиметься вихідна допомога топ-менеджерів, що звільняються, оскільки наразі розміри цих премій обчислюються в мільйонах євро, при цьому, вони фактично не обкладаються податками.

Іпотечна криза почалася через те, що багато банків перепродали зобов"язання за виданими ними іпотечними кредитами іншим фінансовим організаціям у всьому світі, що зробило кредитний ринок менш прозорим.

Надалі, коли багато боржників не змогли розплатитися, банкам довелося списати сотні мільярдів доларів своїх активів, і тепер вони украй обережно надають позики один одному.

У результаті, владам багатьох країн довелося направити мільярди доларів на свої фінансові ринки у спробах подолати фінансову кризу.

Україну світова криза також не обійшла стороною - багато українських банків змушені були відмовитися від іпотечного кредитування у гривні. Причина - неможливість нормально кредитуватися, а також відсутність національної валюти на міжбанкові через стерилізаційні заходи уряду. Серед цих банків - три лідери української іпотеки: УкрСиббанк, Райффайзен Банк Аваль і Укрсоцбанк, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Президент Німеччини звинуватив у іпотечній кризі завищені зарплати банкірів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі