вівторок, 11 березня 2008 10:16

Президент Молдови стверджує, що Росія готова обміняти Придністров"я на НАТО

Росія готова гарантувати відновлення територіальної цілісності Молдови в обмін на її відмову від вступу в НАТО. Відповідні документи можуть бути підписані вже найближчим часом, заявив президент Молдови Володимир Воронін у інтерв"ю "Коммерсанту". "Ті відносини, які сьогодні склалися між нами і Росією, є головною підставою для того, щоб я висловлював оптимізм (з питання Придністров"я), який вже неможливо приховувати, заявив він.

"Секретних переговорів (з Москвою) і справді немає. А проблема вирішуватиметься тільки на основі розробленого закону про статус Придністров"я від липня 2005 року... На основі закону про принципи був розроблений проект закону про сам статус, де розписано все: які права, які обов"язки, яка форма правління буде введена в Придністров"ї після об"єднання Молдови в єдину державу, якою вона була. У розвиток цього закону ухвалено механізм гарантій того, що обидві сторони – Кишинів і Тирасполь – зобов"язуються виконувати і цей закон, і "дорожню карту" до нього... Ось три основні документи, які ми вкладаємо в пакет врегулювання", – заявив Воронін.

Зараз, пояснив президент, готується проект декларації. Європейській інтеграції документ, який "подобається Москві", не перешкодить, запевняє президент: "Ніхто не ставить питання про те, що євроінтеграція обов"язково має пройти через НАТО. Ми працюємо з Альянсом у рамках програм, що не передбачають вступу до цієї структури".

Відносно переговорів з лідерами Придністров"я Воронін заявив: "Якщо на карту буде поставлено питання об"єднання країни відповідно до міжнародних норм, я сяду за один стіл з ким завгодно. Мої особисті амбіції не повинні переважати над національними інтересами, і вони не переважатимуть. Я проведу переговори і підпишу відповідні документи. Але це має бути остаточне рішення. Я не можу знову починати ту волинку, яка тяглася дотепер".

Після врегулювання, за задумом влади, Молдова "залишиться унітарною державою з двома автономними утвореннями – Гагаузією і Придністров"ям. У Придністров"я залишиться все: герб, прапор, державні мови (у ПМР три держмови – молдавська, російська і українська), які вони вважають потрібними. За нашими законами російська мова має в Молдові статус мови міжнаціонального спілкування. Прідністровці хочуть, щоб у них була ще й українська. Ну так будь ласка!".

Зараз ви читаєте новину «Президент Молдови стверджує, що Росія готова обміняти Придністров"я на НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі