понеділок, 08 жовтня 2007 12:14

Президент Іраку підтримав ідею про поділ країни на три частини

Президент Іраку Джаляль Талабані підтримав висунуту американським сенатом ідею про розділення країни на кілька частин за етнічною ознакою. Виступаючи в неділю в ефірі телекомпанії CNN, він відзначив, що схвалив прийняту сенатом резолюцію, назвавши її "дуже хорошою". Раніше сенат Конгресу США ухвалив резолюцію, що містила заклик до Багдада обмежити повноваження федерального уряду Іраку і розширити функції регіональних властей. На ділі це означає розділ Іраку на три частини - шиїтську, суннітську і курдську. Тільки такий державний устрій, вважають сенатори, дозволить покласти край насильству на релігійному і етнічному ґрунті, яким охоплений Ірак.

У тексті поправки записано буквально наступне: "Конгрес США вважає, що США повинні активно підтримати політичне врегулювання між провідними групами в Іраку на основі положень конституції Іраку, що створюють федеральну систему державного управління і дозволяють створення федеральних регіонів".

Супротивником такої ідеї є прем"єр-міністр країни Нурі аль-Малікі. Проте Талабані висловив думку, що втілення в життя подібної ідеї не завдасть шкоди Іраку, передає ИТАР-ТАСС. "Резолюція (схвалена в сенаті) наполягає на єдності Іраку, його процвітанні, національному примиренні, а також вимагає від сусідніх з Іраком країн невтручання в справи цієї держави", - сказав іракський президент.

Він підкреслив також, що надання більшої самостійності регіональним властям не є розділенням Іраку. Талабані, курд за національністю, підкреслив, що ніколи не стане боротися за створення на півночі Іраку курдської держави, оскільки цього не схвалять сусідні країни.

Тим часом в процесі ухвалення конституції впливові шиїтські та суннітські групи виступали проти принципу федералізму. У автономії зацікавлені курди Іраку, оскільки, по-перше, цей народ, що проживає також в Ірані, Сірії і Туреччині, не має власної державності, а по-друге, землі на півночі Іраку, де переважає курдське населення, мають запаси нафти.

Зараз ви читаєте новину «Президент Іраку підтримав ідею про поділ країни на три частини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі