понеділок, 09 червня 2008 19:07

Президент Єгипту бореться з перенаселенням: воно "поглинає успіхи країни"

Про початок національної кампанії для скорочення високих темпів приросту населення оголосив президент Єгипту Хосні Мубарак. Взяти активну участь в кампанії закликають не тільки державні структури, але і приватний сектор та інститути громадянського суспільства. У разі успіху кампанії, населення країни до 2050 року досягне 120 млн осіб.

"Це проблема сьогодення і майбутнього Єгипту - головна перешкода на шляху розвитку країни, підвищення рівня життя", - сказав єгипетський лідер, відкриваючи Національну конференцію з народонаселення.

За його словами, наслідки перенаселення відчуває на собі кожен громадянин в повсякденному житті. Це і пробки на дорогах, і брак родючих земель, води і харчів, безробіття, зниження рівня соціальних послуг.

"Ми повинні визнати, що такий приріст населення повністю поглинає всі наші успіхи в економічній сфері", - сказав Мубарак.

Єгипетський президент нагадав, що проблема безконтрольного приросту населення активно обговорювалася ще в 1960-і роки при президентові Гамале Абдель Насере.

"Але тоді населення Єгипту складало 26 мільйонів, чого ж говорити тепер, коли воно зросло майже до 80 мільйонів", - сказав Мубарак.

Для порівняння він навів приклад Південної Кореї, де в 60-і роки 20 століття також налічувалося близько 26 мільйонів осіб, а зараз її населення складає не більше 48 мільйонів осіб.

Єгипет, де вже проживають 79 мільйонів осіб, займає 16 місце в світі за темпами приросту населення. Щороку чисельність населення "країни пірамід" збільшується на 1,3 мільйона осіб.

Експерти ООН вважають, що, якщо нічого не робити, то вже до 2050 року населення Єгипту подвоїться і досягне 160 мільйонів осіб.

"Але якщо все-таки наші зусилля увінчаються успіхом, то кількість населення Єгипту(до цього терміну) складе 120 мільйонів", - сказав Мубарак.

На думку президента, уряд повинен повністю переглянути політику в цій сфері, щоб зробити її ефективнішою, а також підвищити елементарний рівень свідомості людей. Крім того, необхідно боротися з неписьменністю і підвищувати роль жінки в сім"ї та суспільстві.

Раніше уряд Єгипту - найбільш густонаселеної з арабських країн - розробив нову з агальнонаціональну програму для стримування народжуваності, згідно з якою в переважній більшості єгипетських сімей повинно бути не більше двох дітей.

Згідно з даними Центрального управління мобілізації і статистики Єгипту, населення країни на початку травня 2008 року складало трохи менше 79 мільйонів чоловік.

Враховуючи, що в рік в Єгипті народжується близько 1,9 мільйонів немовлят, чисельність населення країни пірамід в недалекому 2020 року може перевищити 93 мільйони чоловік. При цьому єгиптяни вже потерпають від браку води, харчів, сільськогосподарських земель.

Населення украй непропорційно розподілене по території країни. Найбільша щільність населення зафіксована в Каїрі - близько 2 тисяч 136 чоловік на квадратний кілометр, найменша - одна людина на квадратний кілометр - в пустельних прикордонних районах країни.

При цьому досі заселена територія країни не перевищує 5,3% від загальної площі Єгипту. Ще з епохи фараонів переважна більшість єгиптян проживають на вузькій смужці в долині і дельті річки Ніл.

Згідно з опублікованою нещодавно спільною доповіддю ООН і єгипетського уряду, кожен п"ятий єгиптянин живе за межею бідності. За єгипетськими мірками, бідністю називається існування на 1 долар в день, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Президент Єгипту бореться з перенаселенням: воно "поглинає успіхи країни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі