понеділок, 16 липня 2007 15:51

Президент Болівії вирішив націоналізувати залізниці

Президент Болівії Ево Моралес оголосив про плани по націоналізації залізниць Болівії. Йдеться в першу чергу про перегляд рішення по приватизації залізничної компанії Empresa Nacional de Ferrocarriles (ENFE), продану чилійську компанію Cruz Blanca в 1996 році.

Продаж ENFE привів до відміни багатьох пасажирських маршрутів і заміни їх вантажними. Сама Cruz Blanca пізніше продала західну частину залізничної мережі іншій чилійській корпорації, Luksic Group, а в 2000 році продала східну частину американській Genessee & Wyoming Inc.

Приватизація болівійських активів в середині дев"яностих років проводилася за наполяганням Міжнародного валютного фонду і Всесвітнього банку. Держава тоді позбавилася від часток в нафтогазових, енергетичних, залізничних і телекомунікаційних підприємствах, а також від участі в капіталі національного авіаперевізника. До очікуваного економічного зростання цей захід не привів.

У грудні 2006 року Ево Моралес вже завершив націоналізацію нафтової і газових галузей економіки. До травня було підписано 44 контракти з різними нафтовими компаніями, які погодилися на умови Моралеса. Ці угоди мають в 2007 році принести країні близько двох мільярдів доларів. У планах болівійської влади була ще націоналізація енергетики, але її відклали.

Моралес посилив контроль за гірничодобувною галуззю, викупивши комбінат по виробництву олова у швейцарської Glencore. Болівія веде переговори про викуп колишнього телекомунікаційного підприємства Entel у Telecom Italia, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Президент Болівії вирішив націоналізувати залізниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі