середа, 04 червня 2008 15:23

Прем"єр Ізраїлю серйозно налаштований зупинити ядерну програму Ірану

Прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт упевнений, що ядерну програму Ірану потрібно зупинити "всіма можливими засобами".

Про це він заявив, виступаючи у Вашингтоні в лобістській організації "Американський комітет з громадських зв"язків з Ізраїлем".

За словами Ольмерта, Тегерану необхідно дати відчути, які катастрофічні наслідки його чекають у разі продовження розробки ядерної зброї.

США та інші країни звинувачують Іран в прагненні таємно створити ядерну зброю. У свою чергу Тегеран наполягає, що його ядерна програма переслідує тільки мирні цілі.

"Необхідно зупинити іранську загрозу всіма можливими засобами, - сказав ізраїльський прем"єр у Вашингтоні. - Обов"язок і відповідальність міжнародного співтовариства полягає в тому, щоб роз"яснити Ірану, за допомогою жорстких заходів, що наслідки продовження спроб оволодіти ядерною зброєю будуть дуже значними".

Ольмерт також закликав країни світу обмежити економічні відносини з Іраном, зокрема, заборонити взаємні ділові поїздки, блокувати фінансові операції, ввести санкції на постачання нафтопродуктів, включаючи автомобільне паливо, яке іранці імпортують через дефіцит переробляючих потужностей.

"Кожна країна повинна зрозуміти, що довгострокові витрати від ядерного Ірану значно перевищують короткострокові вигоди від ведення бізнесу з ним", - попередив голова ізраїльського уряду.

Крім цього Ольмерт торкнувся теми мирних переговорів з Сирією, про відновлення яких конфліктуючі сторони офіційно оголосили два тижні тому. На його думку, Ізраїль продовжує вважати Сирію, що пов"язана союзницькими відносинами з Іраном, підтримує палестинських і ліванських радикалів, загрозою для регіональної стабільності.

"Але якщо вона врешті решт зробить вибір на користь мирних відносин з Ізраїлем, що припускає розмежування зі своїми союзниками по "осі зла", це стане стратегічною зміною ситуації на всьому Близькому Сході", - підкреслив Ольмерт.

"Я добре знайомий із страхами, підозрами і аргументами критиків, які завжди супроводжували ізраїльсько-сирійські переговори, і я серйозно до них ставлюся. Я можу запевнити вас, що будь-яка майбутня угода, якщо вона буде досягнута, буде підкріплена всіма необхідними гарантіями безпеки, і я не піду на компроміс в тому, що стосується безпеки або життєвих інтересів Ізраїлю", - зазначив прем"єр.

Також в своїй промові Ольмерт підкреслив, що не виключив можливості проведення масштабної військової операції в секторі Гази у відповідь на ракетний обстріл, що продовжуються, і диверсійні вилазки з боку бойовиків.

"Ізраїль не зупиниться перед крупною військовою операцією в Газі, якщо дійде висновку, що це оптимальний спосіб відновити спокій на наших південних рубежах, - зазначив прем"єр. - Той факт, що операція ще не відбулася, не означає, що ми не діємо".

Як очікується, в середу Ольмерт обговорить тему Ірану на зустрічі з президентом США Джорджем Бушем.

На думку ізраїльських і американських ЗМІ, Ольмерт закликатиме Буша почати війну проти Ірану. Річ у тому, що заяви Ольмерта - найрізкіші, як зазначають ЗМІ, попередження Ірану на сьогоднішній день.

Також повідомляється, що Ольмерт надасть Білому дому інформацію ізраїльських спецслужб про ядерну програму Тегерана, з якої зрозуміло, що дипломатичні заходи не принесли ніяких результатів, і прийшов час жорстких заходів.

Як пише The New York Times, Держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що США хотіли б зустрітися з іранськими лідерами, але "не в той час, коли під прикриттям переговорів вони продовжують роботу над ядерною програмою". "Питання насправді не в тому, чому адміністрація Буша не говоритиме з Іраном, а чому Іран не говоритиме з нами", - додала вона.

The New York Times також пише, що Кондоліза Райс негативно висловилася про можливість проведення військової операції проти Ірану. Вона зазначила, що європейським країнам необхідно шукати додаткові дипломатичні важелі тиску на Іран. Таким чином, заклик Ольмерта використовувати "всі наявні можливості" на сьогоднішній день не знайшов поки підтримки у Вашингтона, пише видання.

Зазначимо, що Ольмерт виступив після промови духовного лідера Ірану Аятолли Хаменєї, який в черговий раз сказав, що ісламська республіка ніколи не відмовиться від своєї ядерної програми.

Слід зазначити, що 4 березня РБ ООН втретє ввела чергові санкції проти Ірану в зв"язку з його відмовою зупинити програму збагачення урану.

Тим часом, іранський президент Махмуд Ахмадінеджад різко відреагував на заяву Вашингтона про те, що він вимагатиме у ООН подальших санкцій щодо Ірану. Він сказав, що Рада Безпеки може приймати резолюції хоч сто років підряд, але це не змусить Іран відмовитися від своїх планів в ядерній сфері, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр Ізраїлю серйозно налаштований зупинити ядерну програму Ірану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі