вівторок, 12 серпня 2008 11:09

Прем"єр Ізраїлю пропонує віддати палестинцям майже весь Західний берег

Прем"єр Ізраїлю пропонує віддати палестинцям майже весь Західний берег
Прем"єр-міністр Ізраїлю Ехуд Ольмерт представив лідерові Палестинської автономії Махмуду Аббасу попередній план по визначенню загальних кордонів, поверненню біженців і питаннях безпеки, пише 12 серпня Ha"aretz.

За даними видання, ключовим моментом пропозиції Ольмерта стало визначення постійного кордону. Згідно плану, Ізраїль готовий передати Палестинській автономії 93 відсотки території Західного берега ріки Йордан, залишивши собі частину найбільших поселень. Ізраїльтянам, що проживають на палестинській землі, буде запропоновано переселитися на територію Ізраїлю.

Крім того, під контроль палестинців перейде частина ізраїльських земель, що примикають до Сектора Газа. Площа цієї ділянки буде еквівалентна 5,5 відсотка площі Західного берега ріки Йордан. Замість тих, що залишилися 1,5 відсотків палестинської території Ольмерт запропонував палестинцям безперешкодно переміщатися між Сектором Газа і Західним берегом.

Варто також відзначити, що відповідно до пропозиції Ольмерта, Ізраїль отримує частину території Західного берега безпосередньо після укладення угоди, а перехід ізраїльських земель палестинцям і безперешкодний прохід між палестинськими територіями буде здійснений лише після того, як Махмуд Аббас візьме під контроль ситуацію в Секторі Газа.

Крім того, в рамках плану Ізраїль вимагає, щоб Палестинська держава була повністю демілітаризована і не мала власної армії. Також пропозиція містить докладний алгоритм вирішення питання про біженців. В даний час Ехуд Ольмерт чекає, якою буде офіційна відповідь лідера Палестинської автономії на його пропозицію.

Нагадаємо, що раніше Ольмерт і Аббас досягли угоди про те, що питання про визначення статусу Єрусалиму не підніматиметься в рамках угоди як мінімум до кінця року. Причому Ехуд Ольмерт планує досягти угоди з лідером Палестинської автономії у загальних рисах до своєї відставки, яка відбудеться осінню 2008 року, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр Ізраїлю пропонує віддати палестинцям майже весь Західний берег». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі