четвер, 12 червня 2008 10:34

Прем"єр Ізраїлю ініціює власні перевибори

Прем"єр Ізраїлю ініціює власні перевибори
Голова ізраїльського уряду Ехуд Ольмерт незабаром може перестати бути лідером правлячої партії "Кадима". Прем"єр оголосив своїм однопартійцям, що за його ініціативою найближчим часом відбудуться дострокові внутрішньопартійні вибори.

"Праймеріз" сприймаються як єдина можливість зберегти правлячу коаліцію і уникнути дострокових загальних виборів, що загрожує ініціювати партія "Авода", найбільший коаліційний партнер "Кадими", якщо Ольмерт залишиться на чолі кабінету.

Питання про скликання "праймеріз" Ольмерт обговорив у середу з головою Центрального комітету "Кадими" Цахі Хангебі і лідером парламентської фракції партії Елі Афлало. На зустрічі прем"єр розпорядився розпочати підготовку до проведення внутрішньопартійних виборів, дата яких поки не призначена.

"Голова уряду доручив мені і Афлало оперативно підготувати нормативну базу для "праймеріз", - цитує видання Хангебі, який також повідомив, що перше засідання ЦК із цього приводу відбудеться наступного тижня.

Дата виборів поки не уточнюється.

Багато аналітиків вважають, що їх результат може опинитися далеко не на користь Ехуда Ольмерта.

Останнім часом прем"єр-міністра Ізраїлю звинувачують в корупції. За деякими даними, він нібито брав хабарі на суму в 500 тисяч доларів, а також заохочував нелегальні грошові надходження по партійній лінії.

Крім того, міністерство юстиції Ізраїлю повідомляє, що буде проведене розслідування за фактом придбання Ольмертом нерухомості в Єрусалимі.

Угодою зацікавилися після того, як урядові контролюючі органи виявили, що Ольмерт придбав будинок на 325 тис доларів дешевше за його ринкову вартість.

Ізраїльський прем"єр підтвердив, що отримував великі суми від американського бізнесмена, єврея за походженням, Моріса Таланскі, проте стверджує, що це була допомога в його передвиборчій кампанії, що не суперечить закону.

Всі інші підозри на свою адресу Ехуд Ольмерт відкидає, але разом з тим заявив, що готовий піти у відставку, якщо на цьому наполягатимуть в "Кадимі", а також партнери по коаліції.

В цьому випадку країну чекають дострокові вибори.

Найбільш вірогідним наступником Ольмерта є 49-річна Ципі Ливні, керівник МЗС Ізраїлю. На початку 1980-х вона працювала паризьким агентом "Моссада" - ізраїльської зовнішньої розвідки.

Позиції Ольмерта на внутрішній політичній арені, що помітно погіршали, примушують багатьох сумніватися в його здатності ефективно продовжувати переговорний процес з палестинцями.

"Кадима" займає всього лише 29 з 120 місць в Кнесеті, тому керівництво партії змушене багато в чому орієнтуватися на партнера по коаліції, партію "Авода", що має в своєму розпорядженні 19 місць в парламенті.

Проте міністр оборони і лідер "Аводи" Ехуд Барак публічно зажадав від прем"єра скласти повноваження і погрожує у разі відмови вивести свою партію з коаліції, позбавивши Ольмерта підтримки парламентської більшості. Прем"єр відкинув ультиматум, після чого Барак у бесіді з міністрами-однопартійцями назвав дострокові вибори "неминучими", повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр Ізраїлю ініціює власні перевибори». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі