вівторок, 06 травня 2008 07:51

Прем"єр Ірландії офіційно йде у відставку

Сьогодні, 6 травня, офіційно йде у відставку прем"єр-міністр Ірландії Берті Ахерн.

Він займав цей пост останні одинадцять років. У своїй прощальній промові в квітні цього року 56-річний Ахерн оголосив, що 6 травня подасть прохання про відставку президентові країни Мері Макаліз.

За його словами, таке рішення є його особистим вибором і направлено на оновлення політичного життя в країні. Ахерн також оголосив про відхід з поста лідера правлячої ірландської партії "Фіенна Фойл".

Слід зазначити, що в серпні минулого року Берті Ахерн побив рекорд безперервного знаходження у влади розділу ірландського уряду за всю історію країни. Раніше він заявляв, що піде у відставку не раніше, ніж йому виповниться 60 років, тобто в 2011 році. Проте ці плани він не реалізував.

Річ у тому, що у вересні минулого року опозиція почала добиватися відставки Ахерна, звинувачуючи прем"єра у хабарництві. Раніше прем"єр вже надавав свідчення у справі про незаконне отримання від друзів і представників бізнесу суми у розмірі 150 тисяч доларів на початку 1990-х років.

Повідомляється, що ще до цього часу спеціальний парламентський трибунал продовжує розслідування стосовно Ахерна. Сам прем"єр в своїй прощальній промові заявив, що "не зробив нічого неправильного" і "ніколи не ставив свої особисті інтереси вище за суспільні". Він додав, що готовий захищати свою невинність перед трибуналом.

Доля Берті Ахерна після того, як він залишить пост голови ірландського уряду поки невідома. Серед можливих місць його роботи в майбутньому називають пост президента Ірландії, а також посаду президента Євросоюзу, що вводиться наразі. Проте невідомо, наскільки серйозними виявляться шанси Ахерна на ці високі пости в світлі антикорупційного розслідування, що проводиться.

Тим часом, лідером ірландської правлячої партії "Фіенна Фойл" вже став 48-річний міністр фінансів Ірландії Брайан Коуен. Саме він повинен зайняти пост прем"єр-міністра Ірландії після відставки Ахерна, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Прем"єр Ірландії офіційно йде у відставку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі