вівторок, 06 листопада 2007 19:13

Представники творчих професій підготували "чорний список" ворогів культури

Представники творчих професій на надзвичайних зборах 30 листопада 2007 року мають намір оголосити "чорний список" ворогів культури.

Про це заявив директор видавництва "Зелений пес" Віталій Капранов на прес-конференції у вівторок, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За 16 років незалежності країни було знищено близько 3 тис. книгарень, уся кіноіндустрія разом з кіностудіями. Ми плануємо дати оцінку діям влади й оголосити Україну зоною культурного лиха", - сказав він.

За словами Капранова, ініціативна група в складі представників науки і культури з метою залучення уваги громадськості до проблеми збереження об"єктів культурної спадщини створила спеціальний сайт (www.cultura.net.ua).

На ньому будуть висвітлюватися проблеми музеїв і історичних пам"яток, що знищуються, знаходяться в критичному стані або не фінансуються.

Як заявив архітектор і віце-президент київської організації ЮНЕСКО Георгій Духовичний, в Україні відбувається планомірне і системне руйнування культурного середовища.

"Головна біда в тому, що сьогодні архітектори відлучені від прийняття рішень у долях міст, сьогодні їх вирішують політики і землеміри", - сказав Духовичний.

"Влада намагається перевести культуру в сферу послуг. Під виглядом реставрації в Києві зводяться споруди, що годяться тільки для зйомок серіалів. Музеїв стає усе менше, бібліотеки тануть на очах", - додав він.

Крім того, за словами Духовичного, Головне управління охорони культурної спадщини КМДА дотепер не оприлюднило списки об"єктів культурної спадщини.

"Ці списки воно не може оприлюднити з 2004 року, на те є свої причини. Сьогодні це найбільше в Києві "агентство з нерухомості", що розглядає питання про будівництво, виходячи з власних інтересів. Закрита інформація будь-якого роду - це сфера для маніпуляцій", - наголосив він.

Так, за словами директора історико-архітектурного музею "Київська фортеця" В"ячеслава Кулинича, забудовники неодноразово намагалися почати будівництво на територіях, що належать музею.

"У нас пройшло вісім судових процесів, ми їх усі виграли. У результаті забудовникам відмовили у вилученні в музею ділянки землі під будівництво 24-поверхового будинку з величезним паркінгом. Але скільки ще може бути таких процесів і зазіхань на історичні пам"ятки і їхню територію?", - сказав Кулинич.

Зокрема, за словами етнографа і наукового співробітника Національно музею архітектури і побуту в мініатюрі в Пирогово Олексія Доля, біля входу в музей забудовники планували звести казино і торгово-розважальний центр.

Подібні наміри мотивувалися необхідністю облаштованості додаткової інфраструктури біля музею. "Ми вже два роки підряд воюємо за ці землі", - заявив Доль.

Зараз ви читаєте новину «Представники творчих професій підготували "чорний список" ворогів культури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі