середа, 01 жовтня 2008 17:24

Представники ЄС і ПА НАТО зустрілися з грузинською опозицією

Основними темами зустрічі Верховного комісара ЄС з питань зовнішньої політики і безпеки Хав"єра Солани з грузинською опозицією і неурядовими організаціями стали демократичні процеси в Грузії і робота місії спостерігачів ЄС.

Коментуючи зустріч, лідер Республіканської партії Давид Усупашвілі повідомив, що до середини місяця опозиція складе і представить західним колегам єдиний план розвитку країни. Президент "Фонду демократичного розвитку", екс-спікер парламенту Ніно Бурджанадзе назвала дуже важливим вислів Солани про те, що місія спостереження ЄС розміститься в зонах конфлікту.

"Ми вдячні нашим європейським колегам. Принципово важливо, щоб місія знаходилася не в "буферних зонах", оскільки сам цей термін неприйнятний, а саме в зонах конфлікту", - сказала Бурджанадзе.

Після закінчення зустрічі Солана провів окрему бесіду з лідером опозиційної партії "Шлях Грузії" Саломе Зурабішвілі, яка відмовилася брати участь в загальній зустрічі.

Процес вступу Грузії в НАТО і перспективи її співпраці з ЄС обговорювалися на зустрічі представників парламентської і позапарламентської опозиції з делегацією Парламентської асамблеї НАТО в Тбілісі. При цьому представники опозиції заявили, що не бачать альтернатив вступу країни в НАТО і її інтеграції в євроструктури.

Після закінчення зустрічі спецпредставник ЄС на Південному Кавказі Пітер Семнебі, що брав участь в обговоренні, заявив журналістам, що співробітники місії спостереження ЄС в Грузії будуть розташовані на територіях в "буферних зонах", де зараз знаходяться російські війська. "Зараз, в основному, місія буде розміщена поза Абхазією і Південною Остетією, на тих територіях, на яких були розміщені російські війська. Це можна розглядати як перший крок", - сказав Семнебі.

Росія наполягає на тому, щоб спостерігачі ЄС знаходилися в буферних зонах біля кордонів Абхазії і Південної Осетії, але не на території цих держав, незалежність яких Росія визнала 26 вересня, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Представники ЄС і ПА НАТО зустрілися з грузинською опозицією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі