понеділок, 02 червня 2008 10:34

Правозахисники звинуватили США у використанні "плавучих в"язниць"

Правозахисна організація Reprieve звинуватила США у використанні "плавучих в"язниць" для утримання терористів, повідомляє газета Guardian 2 червня. Згідно даним правозахисників, з 2001 року США використовували для цих цілей 17 суден, зокрема кораблі американського військового флоту "Батаан", "Пелельє" та "Ешленд".

Так, за версією правозахисників, під час проведення антитерористичної операції в Сомалі в 2007 році, підозрюваних в зв"язках з "Аль-Каїдою" утримували на кораблі "Ешленд".

"Вони вибрали кораблі, щоб сховати свої злочини якнайдалі від цікавих очей журналістів і юристів, - заявив представник організації Клів Стеффорд Сміт. - За їх власним визнанням, влада США на даний момент утримує без судового рішення щонайменше 26 тисяч людей в секретних в"язницях, крім того, є відомості, що з 2001 року через цю систему пройшло до 80 тисяч людей".

В доповіді, яку готують в організації Reprieve, стверджується також, що таємні в"язниці ЦРУ функціонували в Таїланді, Афганістані, Польщі та Румунії. Крім того, багато ув"язнених передавалися союзникам США і піддавалися тортурам у в"язницях Сирії, Йорданії, Марокко та Єгипту.

Прес-секретар флоту США Джеффрі Гордон заявив, що "на кораблях США не влаштовується в"язниць", проте додав, що могли мати місце окремі випадки, коли деяких злочинців поміщали на корабель "на декілька днів" на початку їх ув"язнення, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Правозахисники звинуватили США у використанні "плавучих в"язниць"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі